4 ulike måter å tjene penger på blogging

Det har lenge vært populært å drive med blogging her i Norge, selv om det først og fremst er de såkalte «rosabloggene» som har blitt mest kjent her til lands. Det er likevel mange som blogger om andre ting, og spesielt blogger om hobbyer som fotografi, natur osv. er veldig populær i utlandet.

Så godt som alle blogger har potensiale for å tjene penger på arbeidet sitt, og selv om timelønna neppe blir spesielt god før man har en del tusen daglige lesere er det flere ting man kan gjøre på bloggen sin for å komme i gang med å få litt inntekter.

I denne artikkelen skal vi se nærmere på hvilke måter man kan tjene penger på bloggen sin på. Alle metodene er basert på ulike typer for inntektsgenerering, og ikke direkte knyttet opp mot en aktør eller leverandør. Vi nevner noen ganger nettsider og aktører som kan brukes til denne måten for å tjene penger på, men det på ingen måte en komplett liste.

1) Sett opp vanlige annonser på bloggen

Et grei start for å tjene litt penger er ved å sette opp vanlige annonser på bloggen din. Her snakker vi om de klassiske bannerannonsene eller tekstannonser som vises under innholdet, i sidemenyen og lignende.

Denne typen reklame betaler for det meste per klikk på reklamen, og fungerer stort sett ganske godt. Det er ikke til å bli rik på før man har en del besøk på bloggen, men det er en sikker og stabil inntekt som ikke er for irriterende for leserne.

Les også: Hvor mange besøk trenger man før man kan tjene penger på blogging?

I Norge har vi dessverre ikke det største utvalget av aktører som kan levere bannerannonser som betaler per klikk, men den største og mest brukte aktøren Google AdSense fungerer veldig greit.

Selv bruker jeg for det meste Ezoic. Disse gir generelt sett 50 – 100 % mer enn AdSense, så man tjener som regel mer på å skifte over, men ulempen er at de har litt høyere krav til hvilke nettsider som godkjennes.

Jeg anbefaler alle å søke om å bli med på Ezoic her hvis man driver en nettside og ønsker å øke inntektene sine.

2) Prøv affiliate-markedsføring

Affiliate-markedsføring er trolig den mest populære formen for å skape inntekter fra en blogg. Vi bruker den på en del artikler her på ForklarMeg, og det fungerer veldig godt uten å være til bry for leseren.

Prinsippet bak affiliate-markedsføring er at man linker til en nettside som selger et produkt, ofte en nettbutikk. Når noen følger linken din og kjøper noe fra bloggen din får du en provisjon på salget.

Les mer: Hva er affiliate-linker?

Om du skriver blogginnlegg hvor det er naturlig å linke til produkter kan du dermed gjøre dette på en helt naturlig måte og samtidig tjene penger når noen klikker seg inn og kjøper noe på linken din.

Det er mulig å tjene gode penger på affiliate-markedsføring selv uten en enorm trafikk på bloggen. Om du skriver om noe for en kjøpesterk gruppe kan 10 besøk om dagen være bedre enn 1 000 besøk om dagen av en mindre interessant gruppe. Skriver du om dyre ting som for eksempel kameraer kan hvert salg tjene flere tusen kroner i provisjon, så her handler det om å finne de rette besøkende.

Det er flere norske aktører som driver med affiliate-markedsføring, og vi anbefaler å sjekke ut Tradedoubler og Adtraction. Disse to har vi gode erfaringer med.

3) Skriv sponsede innlegg

Sponsede innlegg er også en måte å tjene penger på bloggen sin på, men her er det igjen en stor fordel med høy trafikk til bloggen din. Sponsede innlegg fungerer ved at man inngår et samarbeid med en aktør og skriver et blogginnlegg om dem i bytte mot en sum. Mange aktører liker også å betale med produktene sine, noe mange bloggere også ser ut til å synes er fint. Men det er jo opp til hver enkelt om de vil godta.

Dersom du har en del lesere som klikker seg inn på forsiden av bloggen din hver dag kan dette være en fin måte å tjene litt penger på. I motsetning til med affiliate-lenker er du ikke avhengig av at noen av leserne dine skal kjøpe noe, da du får betalt for selve innlegget.

Det finnes få sentraliserte ordninger for å fikse dette, så den greieste måten å komme i gang med dette på er ved å rett og slett sende en e-post eller ringe til firmaer du tror kan være interessert i noe slikt. Her er det altså en del mer jobb for å få landet i havn avtaler, men det kan være verdt det om du har en god blogg.

Mange synes det er veldig skummelt å ta kontakt med firmaer for å tilby å skrive sponsede innlegg for dem, men en måte å overkomme det på er ved å se på det som noe du tilbyr dem. Du gir dem jo muligheten til å eksponere firmaet sitt for X kroner, så er det opp til dem om de har lyst til å kjøpe tilbudet ditt eller ikke.

4) Selg et produkt på bloggen din

Den fjerde og siste måten vi foreslår at du kan tjene penger på bloggen din på er ved å selv selge et produkt. Her er det bare fantasien som setter grenser, og produktet du skal selge må selvsagt være fornuftig i forhold til hva det er du blogger om.

Som regel har man mye bedre fortjeneste på å selge egne produkter på bloggen sin sammenlignet med å drive med affiliate-markdersføring, men samtidig krever det også mer arbeid, innsats og pågangsmot enn det affiliate gjør.

Veldig mange ser ut til å like å skrive bøker om temaet de blogger om, og så bruke bloggen som en kanal for å selge denne. Om en del av de besøkende legger igjen et par hundrelapper for en e-bok kan du fort få en del penger på sikt.

Dette punktet krever altså at man finner ut av hva du tror leserne dine vil kjøpe, og så skaffe det. Det er naturligvis viktig at du har et bedre produkt enn det de får tak i hos en annen aktør. Om du får en nokså kjent blogg innenfor et miljø kan dette være en god måte å tjene penger på, men det krever altså en del innsats for å komme i gang.

Denne artikkelen inneholder reklame for Ezoic.

Les også:

Legg igjen en kommentar