Hvordan vaske tøybleier

Tøybleier er et fint alternativ til vanlige engangsbleier, og i motsetning til vanlige engangsbleier trenger man ikke å kaste tøybleiene etter å ha blitt brukt én gang. Et barn kan jo bruke ganske mange bleier i løpet av en dag, så det blir veldig mye avfall. Tøybleier kan derfor være fint for de som er litt bevisste rundt klimaavtrykket sitt, eller som bare ønsker å leve med litt mindre søppel som må kastes hver dag.

Tøybleier kan altså vaskes etter bruk, men man må selvsagt fjerne så mye avføring som mulig fra tøybleiene før du faktisk vasker dem. Dette gjør du enkelt med litt dopapir, og dytter den ned i toalettet.

Man vasker tøybleier ved å slenge dem i vaskemaskinen. De fleste velger å bruke et skylleprogram først, og en vanlig 60-graders vask når skyllingen er ferdig. Husk at vaskemiddelet skal i etter skyllingen (men ikke tøymykner!), men før selve vaskeprogrammet. Når 60 gradersprogrammet er ferdig er det bare å henge dem til tørk, for nå er tøybleiene rene og klare til bruk. Noen tøybleier bruker lang tid på å bli tørre, så beregn rundt 24 timers tid før de kan brukes.

Det er noen som velger å skylle tøybleiene manuelt med kaldt vann i for eksempel dusjen før de legger dem i vaskemaskinen. Dette fungerer da omtrent på samme måte som skylleprogrammet, så det er jo mulig å bytte ut skylleprogrammet på vaskemaskinen med å gjøre dette for hånd hvis du foretrekker det.

Dersom du bruker tøybleier med innlegg vasker du de egentlig på helt samme måte, bare pass på at tøybleiene og innlegget er skilt når du legger det til vask.

Det er lurt å velge et vaskepulver uten parfyme, men ellers kan man bruke helt vanlig vaskepulver.

Det går helt fint å vaske tøybleier sammen med annen vask som skal vaskes på 60 grader. All fysisk avføring forsvinner jo på skylleprogrammet, mens resten blir vasket vekk på det vanlige programmet, så det er ikke farlig å hive inn eget undertøy eller noe sånt.

Slik tørker du tøybleier

Når tøybleiene er vasket må de jo tørkes før bruk. Man bør ikke bruke tørketrommel, da dette har stor sjanse for å ødelegge formen til bleiene. Tørk de heller ved å henge de opp på et klesstativ. Noen tøybleier bruker veldig lang tid på å tørke, og i noen tilfeller tar det rundt et døgns tid før de er klare til å brukes av barnet igjen.

Hvor ofte må man vaske tøybleier?

Tøybleieprodusenter anbefaler at man vasker tøybleier eller tøybleieinnlegg minst hver 3. dag, og helst annenhver dag. Ideelt sett bør altså ikke brukte pleier ligge i mer enn maks 72 timer før de får en runde i vaskemaskinen.

Hvor mange tøybleier trenger man egentlig?

En undersøkelse blant foreldre som brukte tøybleier på barna deres avslørte at de fleste har et sted mellom 25 og 35 tøybleier. Man kan akkurat klare seg med 25 hvis man er flink på vaskerutinene, men det er ikke så dumt med 30 for å ha litt slingringsmonn. Med 35 stykker kan du føle deg ganske komfortabel på at du alltid har noen rene noen.

Det blir jo fort litt penger siden hver tøybleie koster sted sted mellom 200 og 300 kroner da, så det er en ganske stor investering når man først skal kjøpe inn alle.

Her kan du kjøpe tøybleier

Det er mange ulike butikker og nettbutikker som selger tøybleier, og det er mange ulike merker å velge mellom. Hvis du skal kjøpe dine første tøybleier kan vi anbefale denne startpakken fra ImseVisme. Der får man en pakke med to tøybleier og 16 innlegg, så da har man en god start. Dette er ikke nok tøybleier til å klare seg 100 % på tøybleier, så man må enten kjøpe inn flere innlegg eller ha noen vanlige bleier som reserve.

Her kan du se Jollyroom sitt utvalg av tøybleier. Der er det både nattbleier, tøybleier med innlegg, tøybleier uten innlegg, og selvsagt flere ulike fasonger, farger og mønstre.

Ellers er tøybleier typisk til salgs i de fleste butikker som selger baby- og barneprodukter. Det er ikke spesielt vanskelig å finne nå om dagen, for det har blitt ganske trendy og populært å bruke tøybleier på barnet sitt istedenfor engangsbleier.

Denne artikkelen inneholder annonser for Jollyroom.

Les også:

Legg igjen en kommentar