Hvordan betale årsavgift for båt

Ved starten av 2021 ble det vedtatt av visse fritidsbåter må betale en årsavgift. Den fikk heldigvis ikke den høyeste summen, men den som er registrert som eier av en fritidsbåt som oppfyller kravene om årsavgiften må likevel ut med 200 kroner i året.

Formålet med årsavgiften er å oppmuntre alle til å ha riktig eier på båten, slik at Sjøfartsdirektoratet hele tiden har kontroll over hvem det er som faktisk eier båten. Dette kan være kjekt i forhold til forlis, hvis båten plutselig forsvinner, eller hvis båten bare blir lagt et sted for å forfalle av seg selv.

Men hvordan skal man egentlig gå frem for å betale denne årsavgiften på 200 kroner for å eie fritidsbåt?

Årsavgiften på fritidsbåter blir krevd inn via NOR-registeret hos Sjøfartsdirektoratet. De sender årlig ut en faktura på 200 kroner til den som er registrert som eier av fartøyet. Denne får man enten i posten eller digitalt for de som har en digital postkasse som Digipost.

Selve fakturaen betales akkurat som vanlige fakturaer, så det er ikke noe hokuspokus med det.

Det er kun båter som er registrert i NOR-registeret som må betale denne årsavgiften. I praksis er det snakk om større fritidsbåter på over 15 meter som er pliktige til å betale.

Les også:

Legg igjen en kommentar