VAT-nummer forklart: slik finner du VAT-nummer

Når man skal kjøpe varer fra utlandet får man ofte beskjed om å skrive inn VAT-nummer i bestillingen. Alle EU-land bruker systemet med VAT-nummer, men hvordan finner man egentlig VAT-nummer for et norsk firma?

Hos norske firmaer er VAT-nummer det samme som organisasjonsnummeret ditt, og hvis firmaet er MVA-registrert regnes organisasjonsnummer og VAT-nummer for å være det samme. Så det er bare å skrive inn org. nummer når noen ber deg oppgi VAT-nummer.

Hvis du ikke har momsregistrert firmaet ditt har du heller ikke noe VAT-nummer, og har heller ikke krav på MVA/VAT-fordelene man får ved å være MVA-registrert.

Firmaer registrert i andre land har også VAT-nummer, men mange land har egne VAT-nummer som er ulike fra organisasjonsnummeret. Her må du nesten sjekke opp hva som gjelder for landet hvor firmaet er registert.

VAT-nummer når man bestiller som privatperson

Dersom du kjøper noe som privatperson skal du ikke oppgi VAT-nummer, da dette er et nummer som kun er ment for firmaer, både i Norge og i EU. Hvis du ikke får bestilt noe uten et VAT-nummer bør du nesten ta kontakt med kundeservice hos den aktuelle butikken for å få hjelp til å legge inn bestillingen uten dette.

Les også:

Legg igjen en kommentar