Hvordan sende faktura som privatperson

Det er ikke alle som er klar over at man kan sende fakturaer som privatperson, men det er faktisk flere situasjoner hvor dette er nødvendig. Kanskje trenger du å sende faktura for husleie, for en liten småjobb du gjorde eller noe sånt?

Det er enkelt å sende faktura som privatperson, og alt du trenger å gjøre er å bruke en tjeneste som Systima. Dette er gratis, og fungerer for privatpersoner.

Norske mynter

Når du sender en faktura via en av disse fakturaprogrammene blir den helt lovlig, og akkurat som om du hadde sendt faktura fra et firma. Istedenfor å inkludere fakturanummeret må du selvsagt ha navnet ditt på fakturaen.

Alle kan sende fakturaer for oppdrag de har gjort eller ting de har solgt som privatpersoner. Dette er det ingenting i veien med, men husk at du selv må undersøke hvordan det blir med tanke på å skatte av det.

Hvis du omsetter for over 50 000 kroner på hobbyen din må du registeret deg som firma og i Momsregisteret. Så lenge fakturaene er for arbeid som blir sett på som hobby skal du ikke legge MVA / moms på fakturaene.

Det er viktig å vite at du må bruke et fakturaprogram, og ikke kan lage disse selv. Med de to tjeneste vi har foreslått ovenfor får du hjelp til å utforme fakturaene på en måte som gjør at de er lovlig å sende, for det er ganske strenge krav til hva en faktura skal inneholde.

Kan man lage fakturaer i Word eller lignende?

Det ligger en fakturamal i Microsoft Word og noen andre lignende programmer, men det er viktig å være oppmerksom på at fakturaer som lages i Word ikke er gyldige her i Norge.

Slike fakturaer kan nemlig ikke oppfylle alle kravene som stilles til en faktura, og det største problemet for Word-fakturaer er at de ikke kan produsere det som i bokføringsloven kalles for «maskinelt tildelte nummer med en kontrollerbar sekvens».

Så hold deg langt unna Microsoft Word når du skal sende faktura uansett om du er en bedrift eller privatperson!

Dersom du av en eller annen grunn blir sjekket vil disse fakturaene fra Microsoft Word ikke regnes som gyldige.

Er det lov å sende faktura som privatperson?

Det er helt lovlig å sende faktura som privatperson, og du bruker bare fødselsnummer og ditt eget navn istedenfor bedriftsnavn og nummer.

Det er en del misforståelser rundt dette temaet, og trolig stammer det fra at privatpersoner ikke kunne sende fakturaer før i 2014. Så konseptet med å sende faktura som privatperson er faktisk relativt nytt, og det er ikke alle som har fått det med seg ennå.

Det er faktisk en del situasjoner hvor man som privatperson blir bedt om å sende faktura, spesielt hvis man skal selge en tjeneste eller en vare til en bedrift. I noen av disse tilfellene kan det være at bedriften krever en faktura for å få orden på sine egne regnskapssystemer.

Fakturaer gir deg flere rettigheter

Om du tar en småjobb som gartner for naboen, maler hytta til en slektning, eller noe sånt vil det i de fleste tilfeller gå helt fint. Men hva om det blir en tvist angående når og hvor mye som skal betales?

Dersom du sender en faktura som privatperson vil du ha en del rettigheter som er vanskelige å få utenom. Du vil blant annet ha dokumentasjon på når du ba om penger, og har muligheten til å ta saken videre til inkasso dersom det blir aktuelt.

Les også:

8 kommentarer om “Hvordan sende faktura som privatperson”

 1. Hvordan får man registrert bruker på Conta uten et organisasjonsnummer? Fødselsnummer fungerer ihvertfall ikke.

  Svar
 2. «Vi anbefaler Conta»
  Men linken i går til Centiga. Er dette en feil eller en scam?

  Svar
  • Hei.

   Det var en feil som skjedde da artikkelen ble oppdatert på et punkt. Det som skjedde var at Centiga hadde gratis faktura for privatpersoner, men så sluttet de. Så da oppdaterte jeg artikkelen til å linke til Centiga som også tilbyr det samme, men glemte helt å bytte linken. Så det var bare en menneskelig feil. Beklager!

   Svar
 3. Fungerte ikke med mitt navn og/eller personnummer inne på centiga i hvert fall. Så det er noe som ikke stemmer i artikkelen deres

  Svar
  • Centiga har dessverre sluttet å tilby gratis faktura for privatpersoner. Artikkelen er oppdatert nå.

   Svar
  • Hei, Ane.

   Privatpersoner skal ikke kreve inn moms / MVA. Det er kun firmaer som er registret i momsregisteret som skal gjøre det.

   Svar

Legg igjen en kommentar