Hvordan sende faktura som privatperson

Det er mange som ikke er klar over at man faktisk kan sende fakturaer som privatperson. Dette kan du gjøre i situasjoner hvor du skal motta penger fra en motpart, enten det er snakk om ting som husleie, betaling for en tjeneste du har gjort, eller noe sånt.

Så lenge du ikke driver næring kan du sende faktura som privatperson og få pengene på konto som vanlig. En del firmaer krever faktisk at du skal sende faktura for arbeid, da firmaene typisk må ha disse fakturaene i orden når de skal ha kontroll på regnskapet sitt.

Det er heldigvis ganske enkelt å sende faktura som privatperson, og dersom du bare skal sende noen få fakturaer anbefaler vi å velge en fakturatjeneste på internett. Vi anbefaler Conta, da disse tilbyr et fullverdig fakturasystem for privatpersoner og små bedrifter helt gratis. Der kan du registrere deg, lage fakturaer som du måtte ønske, og få betalt.

Dette er uten tvil den enkleste løsningen, men det finnes også mer tungvinne løsninger som å installere Larsen Faktura på PC-en sin. Dette kan være fornuftig dersom du skal sende store mengder fakturaer, men det er jo relativt sjeldent at man skal sende de helt store mengdene som privatperson da.

Det er viktig å vite at du bruke et fakturaprogram, og ikke kan lage disse selv. Med de to tjeneste vi har foreslått ovenfor får du hjelp til å utforme fakturaene på en måte som gjør at de er lovlig å sende, for det er ganske strenge krav til hva en faktura skal inneholde.

Kan man lage fakturaer i Word eller lignende?

Det ligger en fakturamal i Microsoft Word og noen andre lignende programmer, men det er viktig å være oppmerksom på at fakturaer som lages i Word ikke er gyldige her i Norge. Slike fakturaer kan nemlig ikke oppfylle alle kravene som stilles til en faktura, og det største problemet for Word-fakturaer er at de ikke kan produsere det som i bokføringsloven kalles for «maskinelt tildelte nummer med en kontrollerbar sekvens».

Så hold deg langt unna Microsoft Word når du skal sende faktura uansett om du er en bedrift eller privatperson!

Er det lov å sende faktura som privatperson?

Det er helt lovlig å sende faktura som privatperson, og du bruker bare fødselsnummer og ditt eget navn istedenfor bedriftsnavn og nummer. Det er en del misforståelser rundt dette temaet, og trolig stammer det fra at privatpersoner ikke kunne sende fakturaer før i 2014. Så konseptet med å sende faktura som privatperson er faktisk relativt nytt, og det er ikke alle som har fått det med seg ennå.

Les også:

Legg igjen en kommentar