Hvordan bli kvitt eføy

Eføy, også kjent som bergflette, er en ettertraktet hageplante som mange sliter med å få til å overleve, samtidig som andre plages med at den overtar hele hagen. Om du ikke følger godt med kan den krype opp vegger på boligen og gjøre stor skade.

Det er ikke alltid så lett å bli kvitt eføy som har fått skikkelig fotfeste, men med nok innsats er det absolutt mulig å bli kvitt den fra hagen din.

For å bli kvitt eføy må man regne med mye manuelt arbeid. Klipp planten helt ned og kast alle rester av den. Deretter bør du prøve å grave opp rota. Alternativt kan du behandle rota med et ugressmiddel som Roundup som dreper planterøttene. Røttene må graves opp eller behandles for hver enkelt rot.

Eføy

Om du har store områder dekket med eføy har du en enorm jobb foran deg. Det kan være skikkelig vrient å løsne planten fra trær, gjerder eller lignende. Om du har god tid kan du eventuelt klippe alle røttene og la planten dø av seg selv. Du må likevel regne med å måtte grave opp eller drepe rota for å unngå at det vokser opp nye planter.

Med litt uflaks kan du regne med å bruke flere titalls med timer på å klippe, skjære ned og grave opp eføy, og likevel er det trolig at den kommer tilbake. Mange eføyplanter har nemlig et rotsystem som er umulig å bli kvitt, så hvis det vokser opp nye planter er det bare å prøve på nytt.

Med nok ståpåvilje skal man klare å kvitte seg med eføy, men det kan godt være at du må ta en ny runde med plukking hvert eneste år i mange år fremover.

Er eføy skadelig for boliger og trær?

Eføy er jo en fin plante, men det er viktig å vite at eføy er både giftig for mennesker og dyr, og kan gjøre stor skade på området den etablerer seg.

Bare se på bildet under. Om eføy får spre seg fritt lenge nok kan den dekke hele boliger, og dette kan føre til at veggene rett og slett ødelegges. Det er mange eksempler på eldre og forfalne hus som har blitt helt spise opp og ødelagt av eføy.

Også trær kan ta skade av å dekkes med eføy. Det går som regel bra i minst ti års tid, men på et punkt vil eføyen ha skadet barken på trærne nok til at de ikke får fraktet vann og opp ned i trestammen, og da dør treet til slutt.

Eføy som dekker en hel husvegg

Les også:

Legg igjen en kommentar