Hvordan bli kvitt nyperose

Nyperoser var en gang i tiden veldig populært, men nå om dagen er det flere som ser på de som ugress enn som en fin hageplante. Om du derimot har nyperoser i hagen din kan det føles helt umulig å bli kvitt dem, for dette er en standhaftig plante som du må jobbe med for å bli kvitt.

For å bli kvitt nyperose må du først klippe planten til bakken, og deretter begynne å grave opp rota. De har dype røtter, og selv om du gjør en god jobb med gravingen vil den komme opp igjen år etter år. Du må derfor helt tiden følge med etter skudd, og fjerne disse så raskt som mulig. Fjern så mye av rota du klarer så ofte du gidder.

Selv om du tror du får med hele rota må du regne med at den kommer tilbake. Roten til nyperoser er nemlig et stort nettverk at røtter som strekker seg både langt ned, og langt til alle sider. I praksis er det helt umulig å røske opp alle røttene.

Rotnettverket kan overleve i mange år, men om du er flink til å fjerne alle skudd som dukker opp før de rekker å utvikle blader, og få med deg så mye som mulig av rota, vil rotnettverket før eller siden gå tom for næring og dø.

Husk at hver gang den rekker å utvikle blader fører den næring tilbake til røttene. Det er derfor så viktig å være nøye med å passe på at ingen skudd får fotfeste over bakken.

Noen mener at det kan ta alt mellom 5 og 10 år før hele rotnettverket dør, men med en aggressiv bekjempelse hvor du rykker opp så mye du klarer av røttene i to-tre år bør det være nok til å bli kvitt nyperosen.

Les også:

Legg igjen en kommentar