Hvordan oppbevare gulrøtter riktig

Gulrøtter som er slappe eller vasne smaker ikke noe godt, verken i matretter eller for å spises rå. Det er overraskende mange som kjøper store pakker med gulrøtter som før eller siden ender med at halve pakken går i søpla, så i denne artikkelen skal vi se på hvordan man oppbevarer gulrøtter på riktig måte.

Ved riktig oppbevaring vil gulrøtter holde seg gode i tre-fire uker før de tørker ut. Ideelt sett bør de oppbevares mellom 0 og 4 grader, noe som i praksis betyr at de skal oppbevares i nedre halvdel av kjøleskapet. De tåler grønnsaksskuffen, men det er bedre om de ligger over.

Gulrøttene bør ligge i en emballasje som verken er for tett eller for åpen. Ved for tett emballasje vil de råtne raskere, men uten mye emballasje vil de tørke ut raskere. Den medfølgende emballasjen holder greit hvis du åpner den på toppen slik at det kommer litt frisk luft inn til dem.

Bunte med gulrøtter

Man bør også fjerne en eventuell stilk så raskt som mulig, for dette er med på å trekke fuktighet ut fra selve grønnsaken. Ikke la gulrøttene ligge sammen med grønnsaker som skiller ut etylengass (epler, bananer, tomater mer flere), for dette vil gjøre gulrøttene sure.

Du kan legge gulrøttene i fryseren

Dersom du vet med sikkerhet at du ikke kommer til å spise opp pakken med gulrøtter i løpet av de tre-fire ukene de holder seg gode i kjøleskapet kan du slenge dem i fryseren. Det er ingenting i veien med dette, men de må skrelles og skylles først. Ha dem gjerne i en plastboks hvor det er litt luftlommer, og ikke i en pose uten luft.

I fryseren kan gulrøtter holde seg i godt over et år, og holdbarheten avgjøres først og fremst av hvor ofte man åpner og lukker fryseren sin. Når man skal tine gulrøttene igjen bør de få tine i kjøleskapet, så dette er jo en prosess som tar litt tid.

Når skal man kaste gulrøtter?

Mange liker å kaste gulrøtter som har begynt å bli slappe, mens andre synes det er helt greit å bruke disse til å koke kraft eller lage rotmos av. Det er ingenting i veien med å bruke slappe gulrøtter, men det er kanskje ikke spesielt appetittlig.

Om gulrøttene er slappe kan du dessuten prøve å gi dem et iskaldt bad i rundt 10 minutters tid. Som oftest vil dette få dem friske og fine igjen, for slappheten skyldes mangel på fuktighet i grønnsaken.

Når gulrøttene derimot begynner å råtne bør du vurdere å slenge dem i matavfallet. Noen synes det er helt greit å skjære vekk små deler av råte og bruke resten av gulrota, men om du skal gjøre det må du ta en smakstest for å sjekke at den smaker normalt før du bruker den i matretter.

I utgangspunktet et kjøttet i gulrøtter så hardt at mugg ikke enkelt kan spre seg inne i selve grønnsaken, så det er kun de synlige råteområdene som faktisk er uspiselige.

Les også:

Legg igjen en kommentar