Hvordan bli skuespiller

Det er mange som går med en skuespillerdrøm i magen, og hvis du er en av de som drømmer om å bli skuespiller er du på riktig plass. Her skal vi nemlig se nærmere på hva som må til for å bli skuespiller i Norge.

Man ikke ha noen spesiell utdanning for å bli skuespiller, men de fleste som jobber som skuespillere har utdannet seg enten med en bachelor i skuespill, har gått dramalinja på videregående, eller tatt teater- eller dramaår på folkehøyskoler.

Det er dessverre ikke så enkelt som at man kan ta en viss utdanning, så er man kvalifisert til å jobbe som skuespiller. Disse utdanningene er isteden en blanding av teater- og sceneteori blandet med mye praktisk læring.

Symbolikk fra dramaturgi

Men selv med en 3- eller til og med 5-årig utdanning innenfor teater og drama er det en risiko for at du ikke får jobb som skuespiller. For her er det personlig egnethet som er viktigste, kombinert med en god CV.

Utdanningen som kan la deg bli en god skuespiller

Det er mange ulike utdanninger som kan være gode når du skal bli skuespiller. Igjen er det viktig å huske at utdanningen ikke nødvendigvis er en direkte kvalifikasjon du trenger for å bli skuespiller, men heller et verktøy for å lære deg hvordan bransjen fungerer og hvordan du blir en god skuespiller.

Allerede på videregående kan du begynne å jobbe mot skuespillerdrømmen ved å velge linjen som heter «Musikk, dans og drama». Denne er veldig praktisk rettet, og du får mye tid til å jobbe med å bli en bedre skuespiller i løpet av de tre årene du studerer det.

Etter videregående kan man ta et år på folkehøyskole hvis man ønsker det. Det er flere folkehøyskoler som tilbyr et helt år hvor man kan fordype seg i scenekunst, drama og skuespill. Her er det en gyllen mulighet for å ha et veldig spennende år samtidig som du får mye tid og hjelp til å bli en god skuespiller.

Deretter er det eventuelt mulig å studere skuespillerfag, scenekunst eller drama på en høyskole eller universitet. Teaterhøgskolen er Norges mest anerkjente utdanning for de som vil bli skuespillere, men det er veldig vanskelig å komme inn. Hvis du er flink nok til å klare å komme inn tar du en 3 år lang utdanning, og kommer til å få mange gode kontakter og mye god erfaring i løpet av utdanningen.

Det er også mange andre høyskoler og universiteter som tilbyr både årsstudium, bachelorgrader og mastergrader i skuespillerrelaterte utdanninger. Disse kan være et alternativ for deg som skal utdanne deg til å bli skuespiller.

Erfaring er viktig når du skal bli skuespiller

Å få jobb som skuespiller krever mye mer enn bare en grad fra høyskoler eller universiteter. Du må også være flink, og det kan være vanskelig å bygge opp erfaring som helt ukjent.

Mens du studerer bør du gjøre ditt beste for å bygge erfaring, og få ting du kan ha med på CV-en din. En CV for en skuespiller er mer som en liste over roller enn en tradisjonell CV.

Når du bygger opp erfaring vil du også få kontakter med folk i bransjen, og dette kan være vel så viktig som selve CV-en. For hvis du kjenner mange kan det godt være at de har deg i bakhodet når de skal caste for en ny rolle, og sender deg en melding hvis det er en rolle de tror du hadde passet til.

Det kan være krevende å bygge opp erfaring som skuespiller

Det er ikke så enkelt som man skulle tro å bygge opp erfaring som skuespiller. De fleste begynner med en del statistroller og småroller i ulike TV-serier og filmer, og kan regne med å ta på seg veldig mange slike oppdrag før de får tilbud om noe bedre.

Når man skal bygge erfaring for å bli skuespiller må du være veldig på, og alltid være villig til å kaste deg rundt for å jobbe som statist eller dra på audition. Du må tåle mange avslag, for de aller fleste får haugevis av disse før de lander en rolle.

Vi kan anbefale å delta på teatergrupper og så mange ulike ting du bare får til. Jo mer erfaring, og ikke minst mer allsidig erfaring du har, jo bedre kommer du til å gjøre det på auditioner når du raskt må sette deg inn i en ny rolle. Teatergrupper og friteater er også en gyllen mulighet til å bygge et kontaktnettverk.

Skuespillere trengs til mye mer enn bare film og TV-serier

De fleste forbinder skuespillere med TV-serier eller filmer, men det er like stor behov for skuespillere på teater.

Det er mange som jobber med skoleteater hvor de driver med formidling via Den kulturelle skolesekken, og i praksis jobber som teaterskuespiller for skolebarn.

Hvor mye tjener en skuespiller?

Det er utrolig vanskelig å si noe om hva man kan forvente å tjene som en skuespiller. De aller fleste som jobber som skuespillere jobber som selvstendig næringsdrivende som tar på seg enkeltoppdrag for en gitt sum.

Man kan derfor ikke regne med en normal årslønn som betales hvert år, og det er stor grad av uforutsigbarhet for mange skuespillere.

Statistisk sentralbyrå har vist at gjennomsnittslønna til skuespillere som driver med dette på heltid er omtrent 533 000 kroner i året. Så lønna er altså ganske god, men trolig er det en del personer med høy lønn som trekker snittet godt opp.

Annen forskning har vist at lønna for skuespillere som driver kunstnerisk virksomhet gjennomsnittlig ligger på 298 000 kroner. Denne er nok mer representativ for hva man kan forvente å tjene i året som en normal, ikke kjent skuespiller, men som gradvis vil gå opp etter hvert som man får mer erfaring og bedre oppdrag.

All statistikk er hentet fra Statistisk sentralbyrå i mai 2021.

Les også:

Legg igjen en kommentar