Er det farlig med for mye salt? Forklart

Salt er et ordentlig vidundermiddel for å gi mye smak på maten, og vi nordmenn elsker salt! Hver av oss spiser rundt 10 gram salt hver eneste dag, men hvor farlig er det egentlig med for mye salt?

Over tid regnes det som ganske farlig å spise såpass mye salt som en gjennomsnittlig nordmenn gjør. For mye salt vil over tid føre til økt blodvolum, noe som betyr høyere trykk i pulsårene. Dette er bedre kjent som høyt blodtrykk, og kan ende med slag, hjerneblødning, hjerteinfarkt, nyreskader og mer. Ingen av disse er spesielt morsomme å bli utsatt for.

Man kan med andre ord absolutt få skader av å få i seg for mye salt, og de aller fleste av oss får altså i oss mye mer enn vi trenger. Man bør få i seg omtrent 1,5 gram salt hver dag, og holde seg under grensa på 5 g, så en gjennomsnittlig person får altså i seg dobbelt så mye som anbefalt maksgrense.

Til sammen har rundt 30 % av den norske befolkningen høyt blodtrykk, og mange av disse har trolig fått problemet som følge av for høyt saltinnhold. Så dette er et ekte problem som ender med at mange faktisk får store problemer med helsa.

En veltet saltbøsse

Akutt saltforgiftning

Man kan også få en akutt forgiftning dersom man spiser for mye salt på én gang. Her vil man typisk brekke seg, kaste opp, bli dårlig i magen, og bli veldig tørst. Symptomene kommer typisk etter 2 til 4 timer etter at man fikk i seg for mye salt.

I tillegg til disse milde symptomene kan en alvorlig saltforgiftning også føre til kramper, bevisstløshet og blodtrykksforandringer. Man må vurdere å kontakte helsepersonell i slike situasjoner.

Forskning har vist at et voksent menneske kan dø om de får i seg 25 gram salt på kort tid, mens den dødelige dosen for barn kan være så lav som 10 gram. Man skal derfor aldri spise rent salt fra en skje eller lignende, for dette kan altså føre til forgiftning.

Den samme forskningsartikkelen viste også at den vanligste grunnen til at både barn og voksne får akutt saltforgiftning og potensielt dør av dette er som følge av at de tror saltet er sukker. Det er trolig lite sannsynlig at man kan spise så mye salt man at man blir akutt syk.

En annen ting å være obs på er når man drikker saltvann. Hvis man får i seg mye saltvann når man bader kan man også potensielt få i seg veldig høye doser med salt på kort tid.

Kan man få for lite salt?

Salt er faktisk livsviktig for kroppen din, og du kan også få skader dersom du får i deg for lite salt. Heldigvis er dette i praksis ikke noe man trenger å bekymre seg over, for de aller fleste får i seg godt over det minste kravet på 1,5 gram salt daglig.

Dersom man er syk på en måte som gjør at man har diaré, kaster opp eller svetter mye kan kroppen trenge ekstra salt, men dette blir da bare en unntaktstilstand.

Slik får du i deg mindre salt i kosten din

Det er noen enkle grep du kan gjøre for å redusere saltinntaket ditt, og på sikt redusere risikoen for at du får høyt blodtrykk.

Det viktigste er å følge med på saltinnholdet i bearbeidet mat. Dette står faktisk for et sted mellom 70 og 80 % av saltinntaket hos oss nordmenn, så det er her du må følge mest med. Heldigvis har all prosessert mat oversikt over saltinnholdet i næringsoversikten, så det er enkelt å se hvilke som er verstinger her.

Ellers bør du se etter nøkkelhullmerkede varer. Disse har lavere saltinnhold enn andre varer i samme produktkategori.

Til slutt kan du jo også selvsagt prøve å bytte ut litt av saltet ditt med krydder og urter når du lager mat. Mange av oss har altfor mye salt på maten, og over tid blir det veldig mye salt.

Les også:

Legg igjen en kommentar