Kontaktlinser for barn forklart

Mange tror at det kun er ungdom og voksne som har synsproblemer, men faktisk så er det mange barn som sliter med dårlig syn. For de fleste av dem kan briller være det beste valget, men det er også mulig å velge kontaktlinser for barn.

Barn kan fint bruke kontaktlinser hvis de trenger det, og dette gir som regel bedre bevegelsesfrihet enn om de har briller. Optikeren din kan hjelpe deg med å finne noen gode barnelinser som er tilpasser øyne til barna.

Faktisk pleier barn å være flinkere til å bruke linser enn vokse, da de ikke har like enkelt for å få tørre øyne som det vi voksne har. De kan derfor ofte fungere veldig fint med linser, og slipper problemer med tørre øyne på samme måte som voksne.

Kontaktlinser

Når kan barnet begynne med kontaktlinser?

Generelt sett sier man at barna ikke bør begynne å bruke kontaktlinser for i 12-13 års alder. Men det avhenger helt av barnet, for det finnes også eldre barn som ikke er ansvarlige nok til å bruke kontaktlinser.

Omvendt vei er det flere barn i 8 til 11 års alder som bruker kontaktlinser uten problemer. Du som forelder må vurdere om barnet ditt er moden nok til å bruke kontaktlinser. Hvis du tror at barnet ditt faktisk kommer til å være flink til å vaske hender skikkelig før du tar på linsene, og kommer til å håndtere de riktig, er det mulig å la barnet få prøve kontaktlinser fra ung alder av.

Barn bør helst bruke endagslinser

Den største utfordringen når det kommer til kontaktlinser og barn er hygienen. Linsene skal tas av og på, og da er det viktig at hender er helt rene, og at kontaktlinsene håndteres riktig.

For små barn kan det derfor være best å velge endagslinser. Hvis de faller ut er det bare å kaste dem, og når man tar av linsene på kvelden kan de gå rett i søpla. Her er det mindre risiko for at man får urenheter på linsene, selv om det selvsagt er viktig med god håndhygiene på morgenen når man tar på linsene.

Feil bruk av linser kan være farlig

Om barnet bruker linser feil, typisk ved manglende hygiene når linsene tas av eller på, er det risiko for alvorlige infeksjoner som kan skade øyet. Kontaktlinser er medisinsk utstyr som alltid skal brukes som anvist av optikeren, og man må være forsiktig med at linsene blir brukt riktig for å være sikker på at øyet ikke tar permanent skade av feil bruk.

Fordelene med å bruke kontaktlinser for barn

Kontaktlinser har en del fordeler man ikke får når man bruker briller, og den største fordelen er at barnet får større bevegelsesfrihet. Studier har også vist at barn med kontaktlinser har større selvtillit enn barn med briller, så hvis barnet ikke liker å gå med briller kan det hjelpe dem å få bruke kontaktlinser.

Dersom barnet er veldig aktivt får du selvsagt mulighet til å bevege seg raskere og mer energisk enn når de har på briller, og kan spille fotball eller klatre uten å være redd for at brillene skal falle av.

Sidesynet er betraktelig bedre med linser enn det er når man har briller.

Over tid kan også kontaktlinser har en forbedrende effekt ved at de korrigerer synet, noe briller ikke klarer i samme grad.

Ta barnet til en optiker

Optikere har lang utdanning, og absolutt de som best kan svare deg på alle spørsmål du har om å bruke kontaktlinser for barn. Du bør aldri bestille kontaktlinser til barn uten å ha tatt en synskontroll og en samtale med en optiker først, for det er mange ting optikere bør sjekke ut før man går i gang med å bruke kontaktlinser.

Les også:

Legg igjen en kommentar