Hvordan få små barn til å pusse tenner: 12 gode tips

Når barna begynner å få melketennene sine er det på tide å pusse dem, og selv om melketennene skal byttes ut er det viktig å holde dem friske og frie for hull så lenge barnet har dem.

Det er mange foreldre som opplever at det er enklere sagt enn gjort å skulle pusse tenner på små barn. Det er veldig mange småbarn som synes det er skummelt eller ekkelt å pusse tenner, så hva skal man gjøre?

Det er åpenbart ikke et alternativ å la være å pusse tenner, for det må man gjøre både morgen og kveld. Alle barn er forskjellige, og litt forskjellige ting fungerer på dem, men nedenfor har vi sett på 12 ulike tips du kan prøve for å gjøre tannpussen til en mer behagelig stund enn den er.

Jente som pusser tener

1) Sørg for at tannbørsten er myk nok

Når man skal pusse tennene til småbarn er det viktig å ha en tannbørste som faktisk er laget for riktig aldersgruppe. Om du har en tannbørste som er for større barn vil den være hard, og mange barn synes det er veldig ubehagelig med harde tannbørster.

De fleste tannbørster man får kjøpt på apoteket for barn er myke nok. Hvis du synes tannbørster er for hard er det bare å prøve et annet merke helt til du finner en som passer for deg og barnet ditt.

2) La barna få velge hvilken tannkrem de vil ha

Tannkrem for barn er ganske mye søtere, og smaker «bedre» enn tannkrem for voksne. De kommer ofte i flere ulike smaker, og noen liker barna bedre enn andre. Et triks mange bruker når man skal pusse tenner på barn er å la barna velge én av to-tre tannkremer. Da får de den smaken de liker best, samtidig som det ofte fungerer veldig godt å la barn få være delaktig i beslutninger ved å gi dem valg.

Her kan man på en måte flytte debatten fra «skal vi pusse tenner?» til «hvilken tannkrem vil du ha i dag?». Når barnet aktivt velger ønsket tannkrem føler deg seg mer med på valget om å pusse tenner enn om du plutselig kommer med tannbørste og tannkrem uten at de har noe de skulle sagt om noen verdens ting.

3) La barna få bite i og leke med tannbørsten fra de er små av

Man bør aller helst la barna bli kjent med tannbørster i god tid før de skal måtte bruke den. Det er veldig lurt å kjøpe inn en tannbørste som barna kan bite på og leke litt med før de faktisk må pusse tenner. Da er den ikke like skummel når man plutselig må starte med tannpussen, ettersom de allerede kjenner til tannbørsten og har et positivt forhold til den.

4) Vær konsekvent med å børste hver morgen og hver kveld – ingen unntak!

Selv om noen tannpuss kanskje ikke blir like nøye som man hadde ønsket, er et viktig å være konsekvent. Tenner skal pusse hver eneste morgen og kveld, og la barnet bli vandt til at dette er noe som skjer hver eneste gang, og at det ikke er åpent for unntak.

Hvis du lar barnet få slippe noen få ganger er det etablert at tannpussen kan forhandles, og da åpner du bare for mer styr.

Mange barn finner seg fint i at det er tannpuss hver morgen og kveld, og etter en stund godtar det greit når de vet at det ikke er noe de kan forhandle på.

5) La barna få prøve å pusse litt selv

Mange barn synes tannpussen blir mye morsommere om de får lov til å gjøre den selv. Nå skal man selvsagt ikke la 2-åringer være ansvarlig for egen tannhygiene, men man kan jo starte med at de pusser litt selv før du som forelder tar over og sørger for en god tannpuss.

Noen foretrekker også å bytte litt på mellom foreldre og barn, så er et plutselig en aktivitet dere gjør sammen istedenfor noe du tvinger på barnet.

Barn som pusser tenner

6) Prøv å gjør tannpussen koselig

Dersom barnet ikke liker å pusse tenner kan man fort havne i en situasjon hvor foreldrene blir spente og stressa før tannpussen, og så blir det ikke noe moro for verken voksne eller barn. Vi anbefaler å gjøre deres beste for å snu tannpuss om til noe koselig.

Prøv gjerne å bytte sted hvor dere pusser. Det er ingenting i veien med å lese i en bok mens dere pusser tenner, ta tannpussen med barnet i armkroken i sofaen, eller ta seg god tid til å gjøre tannpussen til en koselig greie.

7) Hva med en egen tannpussesang?

En enkel måte å få tannpussen koselig på er ved å ha en egen tannpussesang. De fleste barn elsker jo sang og melodier, og vil danne positive assosiasjoner til tannpussen hvis de hygger seg med sangen når dere pusser.

8) Gi en liten belønning når barnet er flink til å pusse tenner

Det er alltid rom for å gi små belønninger når barna er flinke, og her er det bare å være kreativt. En klassiker er å ha en samling med klistremerker hvor barna får et klistremerke når de er flinke til å pusse, så kan dette fungere som motivasjon for å pusse tenner.

Nøyaktig hvilken belønning du vil bruke er jo helt opp til deg selv. Her må man nesten finne noe som fungerer for deg og ditt barn.

9) Ikke ta tannpussen altfor sent

Det er en del som går i fellen at de tar tannpussen litt for sent, og på et punkt hvor barnet er stuptrøtt eller til og med overtrøtt. Om du tar det en halvtime tidligere er det større sjanser for at barnet godtar det, og du kan dessuten bruke tillatelse til å være litt lenger våken som belønning for å pusse tenner.

Du må selvsagt ta tannpussen etter at barnet er ferdig med å spise for kvelden, så ta for eksempel kveldsmat omtrent en time før leggetid, og tannpussen en halvtime før.

10) Prøv å avled barnet

Det er noen som synes det fungerer godt om man kan avlede barnet mens man tar tannpussen. For eksempel kan én voksen ta tannpussen mens den andre prøver å leke litt med barnet og holde på oppmerksomheten. Eventuelt kan man sette på litt barnesanger eller noe annet spennende på TV-en som fanget oppmerksomheten til barnet mens man tar tannpussen.

11) Vurder en elektrisk tannbørste på litt eldre barn

Man skal ikke bruke elektrisk tannbørste på de minste barna, men når de bikker 4-års alder kan det være greit å gå over til en elektrisk tannbørste. De fleste barn er jo flinke til å ta tannpussen i den alderen, men om det fortsatt er en stor kamp kan en elektrisk tannbørste for barn være en god løsning. De fleste barn synes disse er mye mer spennende enn vanlige tannbørster.

Merk at barn skal ha en egen elektrisk tannbørste beregnet for barn, og ikke bruke de voksne sin. Du kan kjøpe en elektrisk tannbørste for barn hos for eksempel Apotekhjem med Frost-motiv for litt over 300 kroner.

Elektrisk tannbørste for barn med Frost-motiv

12) Pass på at det ikke er for mye tannkrem

Små barn kan ikke spytte, og det er derfor ekstra viktig at man ikke har for mye tannkrem. Hvis du har for mye vil det nemlig skumme i munnen, og når de ikke kan spytte det ut vil det føles ekkelt når det renner ned i halsen. Dette kan være med på å skape negative opplevelser med å pusse tenner.

Denne artikkelen inneholder annonser for Apotekhjem.

Les også:

Legg igjen en kommentar