Hvordan bli kvitt ising i tennene

Ising i tennene er heldigvis helt ufarlig, men det kan være både ubehagelig og smertefullt når det skjer.

Årsaken til ising i tennene er som regel at emaljen og tannbeinet ikke klarer å beskytte tannrota med nerver mot temperatursvingninger utenfra. Derfor får flest ising i tenner når de kombinerer varm mat med kald drikke, eller andre situasjoner hvor det er varmt og kaldt tett på hverandre.

Man kan få ising i tennene fra flere ulike kilder, men vanligst er det at tynn emalje er årsaken. Men både hull i tanna, ødelagte kroner, syreskader og blottlagte tannhalser kan være årsaken.

For å bli kvitt ising i tennene kan man bruke en egen tannkrem mot ising. Denne remineraliserer emaljen ved å danne et lag over emaljen. Bruk en myk tannbørste, og bruk munnskyll for sensitive tenner som SB12 Sensitive.

Dette kan til en viss grad beskytte og forbedre isingen i tennene. Noen har god effekt av å bruke disse to tingene, og blir faktisk kvitt isingen ved regelmessig bruk.

Andre har dårligere effekt, og dette kommer altså av at det er så mange ulike grunner til hvorfor man har ising i tennene.

Men vi anbefaler alle å bruke en tannkrem mot ising i tennene og en sensitiv munnskyll som første behandlingsledd.

Endringer som gjør det mindre plaget av ising i tennene

Ising i tennene kan også delvis reduseres ved å være obs på hvilke situasjoner som gir deg isingen, og fokusere på å begrense disse.

Hvis du spiser varm mat bør du prøve å ha lunken drikke til, ikke iskald. Eventuelt ha litt mindre varm mat. Det er nemlig de store svingningene mellom varme og kulde som er med på å gi deg ising i tennene, og jo større svingningene er, jo større er risikoen for ising.

Ellers bør man jevnt over prøve å unngå spise for mye syrlig mat, eller drikke syrlig drikke som brus, kaffe eller saft. Alle disse er nemlig med på å slite ned emaljen, og gir det større risiko for at isingen over tid vil bli verre.

I tillegg bør man ha en myk tannbørste, og ikke børste for hardt. Dette er nemlig med på å ødelegge emaljen! Man skal nemlig ikke pusse veldig hardt når man pusser tenner, men heller rolig og skånsomt.

Når skal man dra til tannlegen?

Hvis du har prøvd metodene ovenfor, men fortsatt sliter med ising i tennene kan det være på tide å ta en tur til tannlegen. Som nevnt ovenfor kan det være mange ulike grunner til at du har ising i tennene, så hos tannlegen kan du i alle fall få sjekket opp disse.

Hvis du også mistenker at skaden skyldes noe annet enn slitt emalje bør du også ta kontakt med en tannlege med det samme.

Denne artikkelen inneholder reklame for Apotekhjem.

Les også:

Legg igjen en kommentar