Hvordan bli kvitt duer

Selv om duer er fine fugler, kan de være utrolig irriterende om de slår seg ned ved verandaen din eller andre steder du bruker. For selv om de er fine bråker de mye, og skiter over alt.

Hvis du har problemer med duer er det heldigvis flere måter å bli kvitt dem på, og alle måtene i denne artikkelen er skånsom mot duene.

Den enkleste måten å bli kvitt duer fra et område er ved å sette ut et dueskremsel. Dette kan være så enkelt som å henge en gammel CD i en tråd som snurrer når det blåser (mer om hvordan det fungerer nedenfor), eller kjøpe et skikkelig fugleskremsel til rundt 400 kroner.

I tillegg til å skremme vekk fuglene finnes det andre tiltak man kan prøve, som å sette opp piggtråd der hvor duene pleier å sitte. Dette høres kanskje dramatisk ut, men poenget er rett og slett at duene ikke skal ville sitte der, ikke at de skal skades når de setter seg der. De er heldigvis smarte nok til å skjønne at det er dumt å sette seg ned på piggtråden.

Duer

Slik skremmer du vekk duene med et dueskremsel

Den enkleste måten å kvitte seg med duer på er jo ved å skremme dem vekk, og du slipper å bruke et retro fugleskremsel laget av høy som skal se ut som et menneske.

Et veldig godt fugleskremsel er ved å ta en gammel CD som du henger opp med et tynt tau. Denne må stå slik at vinden kan ta litt tak i den slik at den snurrer rundt. Dette vil ikke direkte skremme duene, men baksiden av CD-em reflekterer lys mot duene, og de vil hate å få dette lyset i øyne.

Disse CD-fugleskremslene er overraskende effektive, og både duer og andre fugler vil på kort tid skjønne at dette er et kjipt sted å være.

Det finnes også mer heftige fugleskremsler, og nå om dagen er dette som regel snakk om en slags drage som ser ut som en rovfugl. Disse pleier å være veldig flinke til å skremme vekk både duer og andre fugler fra et område, for de tørr ikke å komme for tett på rovfuglene. Det koster gjerne rundt 300 – 400 kroner for et godt fugleskremsel som svever over bakken, så det er ikke spesielt dyrt.

Det kan også fungere med en realistisk uglestatue på området hvor duene ofte sitter. Duer er nemlig byttedyr for ugler, og dersom de tror det er en ugle der hvor de vanligvis pleier å være vil de lete etter et annet sted å oppholde seg.

Uglestatue
Denne vil garantert skremme vekk alt av duer!

Duer hater krydder!

Et alternativ til CD-er eller fugleskremsel er å krydre området hvor de holder til. Hvis duene har invadert verandaen din kan du vurdere å blande ut et sterkt krydder som chili eller lignende i vann, og deretter spraye vannet rundt om på området hvor de ferdes.

Duene vil hate denne lukten, og velger seg heller en annen plass å være. Etter noen dager kan du vaske vekk lukten igjen, for trolig har duene nå funnet seg en ny favorittplass.

Om de kommer tilbake er det bare å spraye på nytt, så skjønner de tegninga etter hvert.

Og om noen lurer, så vil ikke krydderet skade duene på noen måte. De vil bare hate lukten så sterkt at de rett og slett stikker av.

Riktig bruk av duepigger

Duepigger brukes ofte på offentlige bygg hvor man ønsker at duene ikke skal sitte. Disse kan du kjøpe hos en skadedyrbekjemper, og feste med lim eller skruer. Duepigger kan festes på områder hvor duene ofte pleier å sitte, og vil ha en avskrekkende effekt.

I motsetning til hva mange tror vil ikke duepigger skade duene, for de er smarte nok til å skjønne at de må holde seg unna. Så det har en preventiv effekt med disse piggene.

Sørg for at duene ikke får mat

Hvis du er plaget med duer i boligen din bør du prøve å finne ut av hvor duene får mat. Kanskje er naboen litt for sjenerøs med fuglematen slik at det har blitt problemer med duer i hele nabolaget? Eller er det en åpen søppeldunk i nærheten?

I såfall kan det lønne seg å se om man kan finne en løsning for å begrense hvor attraktivt området er for fuglene.

Hold duer unna frukttrær med netting

Hvis du er plaget med at duer stjeler frukt fra frukttrærne dine vil ofte ikke fugleskremsel være nok. Da er det bedre med en netting som går rundt treet, så stopper du alle fugler fra å stjele den ettertraktede frukten din.

Noen har en viss effekt med fugleskremsel i nærheten av frukttrær også, men ofte kan de være tøffe nok til å tørre å komme nære for å stjele litt frukt selv om de ikke er tøffe nok til å sette seg ned og slappe av i nærheten av fugleskremselet.

Du kan ikke nødvendigvis fjerne duer som har lagt egg

Hvis duer har laget reit og lagt egg på taket ditt eller i en blomsterkasse er det ikke nødvendigvis lov å fjerne den før ungene har blitt store nok til å forlate reiret. De gjør heldigvis dette etter rundt 30 – 32 dager fra de klekkes, så du må bare vente en måneds tid før du gjennomfører noen av tiltakene.

Merk at de kan legge egg ganske kort tid etter forrige kull, så ikke vær på latsiden når ungene forlater reiret!

Les også:

Legg igjen en kommentar