Emaljekopper: en stor guide med alt du må vite

Emaljekopper er perfekt når du skal drikke en kopp kaffe på turen, under jakta eller på hytta. Ikke bare tåler emaljekoppene mye mer enn vanlige porselenkopper, de veier også mye mindre, så du slipper å bære på mer vekt enn det som er helt nødvendig.

Man kan få emaljekopper med alle mulige trykk og motiv, og de har begynt å bli veldig populære de siste årene. Selve emaljekoppene er laget av stål og dyppet i to lag med emalje, noe som gjør dem veldig gode i bruk.

Emaljekopper tåler fint å stå rett over en primus eller over et bål, så de er helt supre for stunder hvor du bare vil ha en liten kopp kaffe mens bålet brenner på kvelden.

Emaljekopper i mariusmotiv fra Hyttefeber.

Hvor mye tåler emaljekopper?

Emaljekopper er i utgangspunktet uknuselige, men emaljen vil knekke av dersom du for eksempel mister den på et betonggulv eller lignende. De tåler en god trøkk, og i alle fall veldig mye mer enn vanlige kaffekopper.

Ellers har emaljekopper en tendens til å flake litt over tid. Dette betyr bare at litt av emaljen faller av, men heldigvis er de fleste kopper laget av to lag. Mange synes bare det er fint når emaljekoppen ser litt godt brukt ut, mens andre selvsagt ikke synes det er like fint.

Dersom emaljen flakker av på utsiden gjør det ingen verdens ting, men det er ikke bra om den flaker av på innsiden. Dersom begge lagene på innsiden av koppen er flaket til slik at stålet er synlig bør man vurdere å slutte å bruke koppen til varm drikke. Over tid vil nemlig stålet ruste, og det er ikke helt bra å få i kroppen sin. Så da er det bedre å bytte ut koppen innen den tid.

Er det trygt å bruke emaljekopper til matlaging?

Alle emaljekopper som selges i Norge skal være trygge for å lage mat i. Nå får man ikke all verdens plass i vanlige emaljekopper, men det finnes XL-varianter hvor man faktisk kan koke opp vann til suppe, nudler eller lignende i. Så om du vil koke suppe til én person på turen er en XL-emaljekopp perfekt!

Det finnes også emaljeboller som fungerer godt for å varme opp vann til å lage mat i, og den kjente Mummi-serien har flere av disse.

En Mummi-emaljebolle fungerer til enkel matlaging

Igjen gjelder det at man ikke skal bruke koppen til matlaging dersom emaljen på innsiden av koppen er flekket av slik at du kan se stålet.

Kan man ha emaljekopper i oppvaskmaskin?

Emaljekopper tåler i utgangspunktet fint å vakes i vaskemaskin, men dette vil føre til at emaljen vil flake av raskere. Så dersom du ønsker å ha emaljekoppen så fin som mulig så lenge som mulig bør du finne frem oppvasksbørsten og ta den for hånd.

For de som synes det er fint med litt slitasje på koppen går vaskemaskinen helt fint!

Les mer: Kan man vaske emaljekopper i oppvaskmaskinen? Forklart.

Tåler emaljekopper å varmes opp i mikroen?

Man skal aldri varme opp emaljekopper i mikroen! Dette er fordi mikrobølgeovn og metall går veldig dårlig sammen, så ikke gjør dette. Det er nemlig stål mellom emaljelagene.

Ellers er det verdt å nevne at emaljekopper ikke bør varmes opp uten innhold, selv ikke over flammer eller primusen.

Slik fjerner du flekker fra emaljekoppen

Hvite emaljekopper har ofte en tendens til å få litt flekker på innsiden av koppen som kan være vanskelig å fjerne, selv i vaskemaskin. Heldigvis finnes det et enkelt triks for å fjerne flekker fra emaljekopper. Kok opp glovarmt vann og rør ut natron i vannet. Dette fjerner det aller meste av flekker, både fra kaffe, te og andre ting.

Hos artikkelforfatter prøvde ungene å bruke en emaljekopp til å sanke blåbær i, og dette førte selvfølgelig til «umulige» flekker i vask. Selv her fungerte det godt med varmt vann og natron!

Emaljekopper som gave

Emaljekopper er en perfekt gave til alle som er glad i jakt, friluftsliv eller å være på hytta. Det kule er at de finnes i så utrolig mange varianter at du kan finne en som passer perfekt til den man skal gi gaven til.

Prisen på en emaljekopp pleier ofte ikke å være så ille, og mellom 150kr og 250kr per kopp er ganske vanlig. Her finner du et godt utvalg med emaljekopper!

Mummi emaljekopper

Mummikoppene har tatt Norge med storm, og nå har det også kommet en serie med Mummi-emaljekopper. Disse har samme motiv som de klassiske kaffekoppene i Mummi-serien, og kan kjøpes hos for eksempel Hyttefeber ved å klikke her. Perfekt for deg som kan tenke deg å ta med Mummi-koppen på tur!

Les mer: Her kan du kjøpe Mummi-sokker!

Denne artikkelen inneholder annonser for Hyttefeber.

Les også:

En kommentar om “Emaljekopper: en stor guide med alt du må vite”

  1. Et annet og kanskje viktigere problem er vel hvordan du skal kunne holde i koppen når du drikker??? Hanken blir jo så varm at det er komplett umulig å drikke varm kaffe fra den ?? Ingen opplyser om dette?? Noe jeg finner merkelig….

    Svar

Legg igjen en kommentar