Hvordan bytte tannlege

De fleste av oss har en tannlege vi har brukt i mange, mange år uten å bytte den, men det kan likevel være mange gode grunner til å ville bytte tannlege. Kanskje er man misfornøyd med tannlegen man har, har flyttet til et nytt sted, eller kanskje ønsker man bare å se om det er bedre service hos en annen. Pris kan selvsagt også være en viktig del av å bytte tannlege, for det er store prisforskjeller fra tannlege til tannlege.

Men hvordan går man egentlig frem for å bytte tannlege her i Norge?

I Norge er det fritt tannlegevalg, så man kan i prinsippet bare booke time hos en ny tannlege. Det er ingenting som heter «fasttannlege», og du trenger derfor ikke å melde endring av tannlege i et offentlig register. Så ring til den nye tannlegen du vil ha time hos, book en time, og kontakt den gamle tannlegen for å få overført journalen din.

Tannlege

Det er altså ingenting du egentlig må gjøre når du skal bytte tannlege her i Norge, så bare finn frem til en tannlege du synes virker god og lag en avtale.

Du heller ikke kontakte den gamle tannlegen din for å si ifra at du har byttet, men det kan jo være greit å kontakte dem for å få skrevet ut journalen din. Denne kan være nyttig for den nye tannlegen din å få, spesielt hvis du har gjort arbeid med tennene dine, som hatt en regulering eller noe sånt.

Det er også mulig å be den nye tannlegen din hente inn journalen din for deg. Dette må du skrive under på at du godtar, siden informasjonen i utgangspunktet er taushetsbelagt.

Les også: Slik kan du få billigere tannlege som student.

Kan barn under 18 år bytte tannlege?

Når man er under 18 år gammel har man krav på gratis tannlege, men kun via offentlige tannleger. Det kan likevel være mulig å bytte tannlege dersom du ønsker det, men for barn må man ta kontakt med den gamle tannlegen for å overføre deg til en ny tannlege.

Dette er altså litt mer tungvint enn for voksne som bare kan booke seg en time hvor enn de måtte ønske, men som regel er det ikke noe problem å bytte tannlege. Siden du er barn kan du dessuten spørre foreldrene dine om de kan spørre tannlegeklinikken om dette for deg.

Barn kan for øvrig booke seg til en helt vanlig, ikke-offentlig tannlege dersom de ønsker det, men da er det ikke lenger slik at de har krav på å bli behandlet gratis.

Heldigvis er alle de offentlige tannlegene i Norge veldig gode, så det er sjeldent et stort problem å benytte seg av disse frem til man fyller 18 år.

Det samme gjelder for øvrig for ungdommer mellom 18 og 20 år. De står fritt til å bruke hvilken som helst tannlege, men i denne perioden får man 75 % rabatt på offentlig tannlege, noe som gjør behandlingen betydelig billigere.

Les også:

2 kommentarer om “Hvordan bytte tannlege”

 1. Hei! Dette stemmer ikke i følge det offentlige tannlegekontoret jeg snakket med. Det måtte da være tungtveiende grunner for å få byttet tannlegekontor, og dersom det var uenighet med en tannbehandler måtte man bytte tannbehandler på samme kontor. Dersom du har kilder for dette innlegget så tar jeg gjerne i mot! Mvh Camilla

  Svar
  • Hei.

   Det er ingen som kan tvinge det til å bruke et spesifikt tannlegekontor. Det er fritt behandlingsvalg av tannlege i Norge, så det er bare å dra til den tannlegen du måtte ønske.

   Svar

Legg igjen en kommentar