Hvordan bytte kjøreskole

Alle som vil ta førerkort for å kjøre et kjøretøy må ta kurs og kjøretimer i regi av en kjøreskole eller trafikkskole, og det er mange ulike obligatoriske ting man må gjennom før man kan ta selve oppkjøringen hos Statens vegvesen. Selv om alle kjøreskolene skal gjennom det samme opplegget er det stor variasjon i kvaliteten på undervisningen, hvor lang ventetid det er, og ikke minst prisene.

Det kan derfor være fornuftig å vurdere om man skal bytte kjøreskole, men mange legger fra seg tanken. Men er det egentlig mulig å bytte kjøreskole etter at man allerede har begynt med kjøretimene og kursene?

Alle kjøretimer og kurs man har tatt skal registreres hos Statens vegvesen av kjøreskolen, så i prinsippet er det bare å bestille timer hos en ny kjørelærer når det måtte passe deg. De kan finne frem oversikt over hva du har gått gjennom på de samme systemene, så du taper ikke noe fremgang ved å bytte kjøreskole.

Det er derfor bare å bestille en time hos en annen trafikkskole dersom du ønsker å bytte. Du trenger ikke engang lenger å fortelle den gamle kjøreskolen at du ønsker å bytte siden alle systemene deres nå foregår via Statens vegvesen sine nettsider.

Du kan også selv logge inn på vegvesen.no for å sjekke at alle kursene og kjøretimene dine er lagret der. Dersom du mener at det ikke stemmer overens med de timene du faktisk har tatt hos kjøreskolen din må du kontakte de for å forsikre at de oppdaterer systemet til Statens vegvesen, så kan den nye kjørelæreren din se akkurat hva du har gått gjennom.

Det er både fordeler og ulemper med å bytte kjøreskole

Det er naturligvis både fordeler og ulemper med å bytte fra én kjøreskole med en kjørelærer du har hatt noen timer hos, til å begynne et helt nytt sted med en annen kjørelærer.

Man kan miste litt fremgang ved å bytte, da den nye kjørelæreren ikke vet hva du trenger å jobbe med, og ikke kjenner til hvordan du kjører. Det kan føre til at dere må finne litt ut av hvilket nivå du ligger på med kjøringen din på nytt, og dette kan ta bort tid fra mer målrettet trening som du ville fått med den gamle kjørelæreren.

På den andre siden kan det være positivt å bytte kjøreskole, fordi den nye kjørelæreren din kan fungerer bedre for deg, kan oppdage ting den gamle kjørelæreren ikke var like oppmerksom på, eller rett og slett ha mye bedre kjemi med deg.

Derfor bytter folk kjøreskoler

Det er mange grunner til å ville bytte kjøreskole, og noen av de vanligste grunnene er som følger:

  • Dårlig kjemi med kjørelærer.
  • For lang ventetid for å få kjøretime.
  • For høy pris.
  • Misfornøyd med kvaliteten på undervisningen.
  • Man flytter til et nytt sted.
  • Ønske om å få et nytt perspektiv på kjøringen sin.

Man kan nesten si at det er like mange grunner til å bytte kjøreskole som det er kjøreelever som bytter, for alle har hver sin grunn. Heldigvis trenger man ikke noen god grunn, og siden du er en forbruker som betaler for en tjeneste er du helt fritt frem til å velge noen andre dersom du ønsker det, helt uten å måtte ha noen god grunn til det.

Kan man bytte kjøreskole dersom man har kjøpt en pakke?

Det er mange kjøreskoler som tilbyr såkalte pakker hvor man betaler en del tusenlapper for en komplett pakke med alt det obligatoriske, samt en del ekstra kjøretimer. Dette kan jo være en fin måte å spare litt penger på, men det gjør det mer kronglete å skulle bytte kjøreskole hvis man ikke er fornøyd med den.

Dersom du allerede har betalt for en slik pakke er den beste måten å kontakte kjøreskolen din på, fortelle om situasjonen, og finne en slags avtale på hvordan dere kan løse problemet. De færreste kjøreskoler vil tvinge deg til å fortsette å bruke dem, og betaler heller tilbake deler av det du har betalt dem for pakken. Men her spørs det på både kjøreskolen du valgte, hvor seriøse de er, og hva slags avtale du inngikk da du bestilte pakken.

Så generelt sett kan vi anbefale å teste en time med kjørelærer før du punger ut mange tusenlapper for en slik pakke, så kan du avgjøre om kjemien deres er god nok til at du ønsker å fortsette å ha denne læreren gjennom hele perioden.

Hvordan klage på kjøreskolen

Det er en del som kommer i såpass store konflikter med kjøreskolen at de ønsker å klage på kjøreskolen. Det er ikke en egen instans for å gjøre dette, så i praksis må du starte med å prøve å løse konflikten med kjørelæreren selv, eller med firmaet kjørelæreren er ansatt hos.

Dersom dere ikke kommer til noen løsning kan du vurdere å ta saken videre til forliksrådet. Der kan man få en vurdering på hvordan saken bør løses, og forliksrådet fungerer også som en slags mekler for å få dere til å bli enige. Om dere fortsatt ikke blir enige er neste steg å ta saken videre til vanlig rettsvesen.

I praksis er det ofte lite å hente på å klage på kjøreskolen, og for mange er den faktiske løsningen å lære av feilene sine og heller bytte til en ny kjøreskole.

Les også:

Legg igjen en kommentar