Hvordan bytte fastlege

I Norge har vi en ordning der hver av oss har en fastlege, og primært skal vi forhold oss til kun denne legen når det er noe vi trenger allmenn helsehjelp for. Det er også fastlegene som skal henvende oss videre til spesialisert, og tanken med fastlegen er at det er en fordel at man kan ha én lege som følger pasienten over lang tid for å bli kjent med behovene og plagene til denne pasienten.

Fastlegeordningen kan selvsagt også føre til problemer og ulemper, for hva gjør du dersom du ikke føler du har helt riktig kjemi med fastlegen din, ikke føler at du blir tatt på alvor, eller bare ikke er fornøyd med fastlegen din?

Lege med pasientinfo

Det er heldigvis både enkelt og gratis å bytte fastlege, og man kan i utgangspunktet bytte fastlege to ganger per kalenderår, selv om det også finnes unntak som gjør at du kan få flere bytter. Så det er stort sett alltid mulig å bytte fastlege når du måtte ønske det.

For å bytte fastlege må du gjøre følgende:

 1. Logg inn på helsenorge.no med BankID, MinID eller lignende.
 2. Gå ned i menyen og velg «Bytt fastlege».
 3. Velg det fylket og kommunen du ønsker å bytte fastlege i.
 4. Velg den legen du ønsker å bytte til.
 5. Klikk på «Bytt» hvis legen har ledig kapasitet, eller «Sett på venteliste» hvis det er fullt.
 6. Bekreft valget ditt.
 7. Logg ut fra HelseNorge.

Nå har du gjort alt du trenger for å bytte fastlege, og nå er det bare å vente til neste måned før valget er aktivt. Om det er mange ledige plasser hos den nye fastlegen du har valgt kan det hende det er mulig å booke time der før du offisielt har byttet fastlege, men det er opp til hver enkelt lege om de har tid til deg.

På bildet nedenfor kan du se hvordan du klikker på menyen for å bytte fastlege på hovedmenyen til HelseNorge.no, for det kan være litt vanskelig å finne:

Bytte fastlege

Dersom det er venteliste på legen du ønsker å bytte til er du pent nødt til å vente til nok personer har sluttet å bruke denne legen frem til du har fått plass. Du kan stå på venteliste hos en lege selv om du bruker en annen, så det er fritt frem for å bruke den gamle fastlegen din mens du står på venteliste for å bytte. Det er også mulig å bytte til en ny lege mens du står på venteliste for en annen lege.

Det er ikke lenger mulig å bytte fastlege på noen annen måte enn å gjøre det via Helsenorge.no lenger, så du må rett og slett logge deg inn der for å fikse det.

Hvem kan bytte fastlege?

Alle voksne mennesker i Norge som har krav på fastlege kan også bytte denne selv. For barn og ungdom under 16 år må dette gjøres via foreldrene, og dette foregår ved at foreldrene logger inn på sin profil på Helsenorge, og velger å bruke barnets konto derfra.

Alle barn har krav på å få ha samme fastlege som en forelder, selv om denne fastlegen ikke egentlig har flere ledige plasser.

Etter at man fyller 16 år kan man selv velge fastlege uavhengig av foreldrene sine. Da har man heller ikke nødvendigvis krav på samme fastlege som foreldrene hvis de bytter fastlege etter at barnet har fylt 16 år.

Hvorfor bytte fastlege?

Det er mange grunner til at noen ønsker å bytte fastlege, og noen av de vanligste grunnene er ting som:

 • Man har dårlig kjemi med den gamle fastlegen.
 • Man har flyttet til et nytt sted og trenger ny fastlege.
 • Man føler at man ikke blir tatt seriøst av den gamlefastlegen.
 • Den gamle fastlegen har sluttet.
 • Den gamle fastlegen har gått av med pensjon.
 • Man ønsker å få et annet syn og perspektiv på plagene sine.

Til syvende og sist er det ofte snakk om personlig kjemi som får personer til å bytte til andre fastleger.

Hvor lang tid tar det å bytte fastlege?

Når har melder bytting av fastlege er den nye fastlegen klar til bruke den 1. i neste kalendermåned. Så du må bruke den gamle fastlegen ut den samme måneden som du byttet fastlege om det er mulig.

Dersom den nye fastlegen din har ledig tid kan det likevel være at du har mulighet til å booke en time hos den nye fastlegen din, men du har ikke nødvendigvis krav på å få gjøre det før etter månedsskiftet.

Må man ha en fastlege?

Man er ikke lovpålagt å ha en fastlege, og det er faktisk mulig å si fra seg retten til en fastlege. Det er derimot ikke spesielt lurt, for hvis du trenger medisinsk hjelp har alle fastleger plikt til å prioritere egne pasienter, så du uten fastlege havner sist på listen hos alle leger.

Unntaket her er selvsagt akutt medisinsk hjelp.

Kan man bytte fastlege på NAV?

Det er mange som fortsatt tror at man kan bytte fastlege på NAV, men dette er utdatert informasjon. Å bytte fastlege ble flyttet fra NAV sine nettsider til Helsenorge sine nettsider for et par år siden, så dette har ikke NAV noe å gjøre med lenger.

Les også:

Legg igjen en kommentar