Er nakenmarsvin et godt kjæledyr for barn? Forklart

Nakenmarsvin er en samlebetegnelse for et par ulike raser med marsvin som alle har veldig lite eller ingen pels. Disse nakenmarsvinene er akkurat samme arten som marsvin, og oppfører seg mer eller mindre akkurat som de vanlige, pelskledde vennene sine, men hvor gode kjæledyr for barn er egentlig nakenmarsvin?

De fleste som driver med marsvin regner nakenmarsvin som en krevende type marsvin som krever ennå mer kunnskap, stell og oppfølging enn vanlige marsvin (som også krever ganske mye). Det er mye å sette seg inn i når man har nakenmarsvin, og man må hele tiden følge med på om de har det bra. Jevnt over egner ikke nakenmarsvin seg spesielt bra for barn om man tenker at barnet skal ta mye ansvar, men de er gode kompiser for barn hvis foreldrene er motiverte til å ta seg av det.

Les mer om nakenmarsvin på kjæledyrnettsiden Dyreliv.no ved å klikke her!

Når man har nakenmarsvin må man hele tiden følge med på huden for å unngå tørr hud eller ulike hudsykdommer, og man må passe på at temperaturen på rommet deres er stabil og helt perfekt for dem. Nakenmarsvin har nemlig veldig lett for å fryse, men samtidig også veldig lett for å få brent hud om det er for sterk varme.

Man må regne med å bruke mye tid på å følge med på nakenmarsvin, og det er langt ifra et kjæledyr som klarer seg fint selv. En del gnagere er ikke så opptatte av mennesker, men dette gjelder på ingen måte marsvin. Selv om de finner mye glede i hverandre må de ut fra rommet sitt (for de må ha en stor innhegning, et bur holder ikke) hver enste dag.

Nakenmarsvin er også ekstra utsatt for en del sykdommer og plager, og man må regne med å ta de ganske jevnlig til dyrlegen for kontroll og behandling.

Vi anbefaler derfor først og fremst nakenmarsvin til voksne mennesker som allerede har erfaring med vanlige, hårete marsvin!

Vurder heller et vanlig marsvin

Hvis barna har forelsket seg helt i marsvin bør man mye heller vurdere vanlige, hårete marsvin enn et nakenmarsvin. Hårete marsvin krever mye mindre enn nakenmarsvin, men ikke misforstå oss, for selv vanlige marsvin krever veldig mye av eierne sine. Det er neppe spesielt mye mindre arbeid med et par marsvin i hus enn større dyr som en katt, så ikke tro at dette er noe som bare kan stå og gå for seg selv.

Når det er sagt er marsvin veldig fine kjæledyr som blir glade i eierne sine. De kan gi masse glede til barna dersom barna er villige til å bruke tid på å la marsvinene blir trygge på dem. De kan sitte og kose i timevis, og blir skikkelig knyttet til de som bruker tid på dem.

Voksne må alltid være ansvarlige for kjæledyr!

Selv om spørsmålet er hvorvidt nakenmarsvin egner seg godt som et kjæledyr for barn eller ikke, så er det viktig å påpeke at barn aldri skal være ansvarlig for dyrene. Om barna ikke gjør en god nok jobb med å ta seg av dyret vil det alltid være foreldrene som må ta ansvar for dette, så ikke kjøp et nakenmarsvin, marsvin eller noe annet dyr til barnet ditt hvis du ikke selv er klar for å ta over ansvaret når barnet er lei av å vaske drikkeskåler og rense buret.

Les også:

En kommentar om “Er nakenmarsvin et godt kjæledyr for barn? Forklart”

Legg igjen en kommentar