Hvordan lage gode nyttårsforsetter

Det begynner å nærme seg et nytt år, og tradisjon tro skal man jo lage nyttårsforsetter på nyttårsaften. Disse skal være et mål eller en slags forbedring man ønsker å jobbe med i løpet av det neste året, og for mange fungerer det som en slags guide for hvordan de ønsker å leve når det nye året kommer.

Dette har ført til at treningssentre ofte er stappfulle i januar, for en mer aktiv livsstill er tydeligvis et klassisk nyttårsforsett.

Det er ikke alltid så lett å klare å lykkes med nyttårsforsettene. Forskning har vist at folk gjennomsnittlig gir opp rundt 14. januar, så man holder ikke stort mer enn to ukers tid med mindre man er skikkelig motivert. Det er derimot en del ting man kan tenke på når man skal lage nyttårsforsettene for å øke sjansen for at man faktisk klarer å gjennomføre dem.

Nedenfor har vi samlet sammen noen gode tips og råd som kan være veldig nyttige når man skal lage nyttårsforsetter. Ved å lage smarte nyttårsforsetter øker man sjansen for å lykkes betydelig.

Lag oppnåelige mål

Det første trikset for å lage nyttårsforsetter som man faktisk kan klare å holde seg til i mer enn noen få uker er å lage nyttårsforsetter som inneholder oppnåelige mål. Det er veldig vanskelig å holde seg til mål som virker umulig i et helt år, så bruk god tid på å jobbe med å lage deg nyttårsforsetter du faktisk kan klare å gjennomføre.

De aller fleste er ekstra motivert i januar, men om noen måneder frem i tid er det ingen som orker å trene fire dager i uken lenger. I alle fall ikke hvis man ikke allerede er godt vandt til å trene, og vet at det er noe man virkelig liker. Så sett deg oppnåelige og realistiske mål, for det er bedre å jobbe mot et mindre mål i et helt år, enn å jobbe beinhardt mot et hårete mål i januar.

Lag deg delmål til hver tredje måned

Delmål er gull verdt! Om du lager et litt utfordrende mål kan det føles veldig vanskelig å tenke at man faktisk jobber mot det. Derfor kan man lage delmål enten hver tredje måned eller hver måned, som alle inngår i totalen mot nyttårsforsettet som skal vare gjennom hele året.

Delmålene er så geniale fordi du kan bruke dem til å gi deg en belønning eller bare en klapp på skuldra underveis. Det er viktig å føle mestringsfølelse når man skal jobbe med noe over såpass lang tid, for det er umulig å være motivert i et helt år hvis man ikke får noen form for mestringsfølelse underveis.

Sørg for at du har muligheten til å påvirke målene dine

Det er mange som gjør denne feilen når de lager nyttårsforsetter. Istedenfor å lage må, de faktisk kan jobbe mot velger de mål som er et resultat av jobben. Så istedenfor å si at man skal ha «330 dager uten godteri i løpet av året» velger man heller diffuse mål som «gå ned 10 kg». Det siste målet er jo ikke noe du egentlig kan jobbe mot, men heller et resultat som kan eller ikke kan komme av at du jobber mot det.

Poenget er at man alltid bør sette seg mål som man aktivt kan jobbe mot, og ikke resultatene av disse. Da vil hver lille jobb mot målet faktisk telle mot selve nyttårsforsettet, istedenfor at det oppleves som såpass diffust.

Dersom du for eksempel ønsker å være mer i naturen kan du ha som mål at du skal gå 10 turer hver måned. Da kan du krysse av for hver tur du gjennomfører, og man føler at man faktisk jobber konkret mot målet sitt på hver eneste tur.

Planlegg nyttårsforsettet i god tid

Jeg håper for din del at du ikke leser dette klokka ti på nyttårsaften i full panikk. For å lage deg gode nyttårsforsetter som du faktisk kan klare å gjennomføre bør du bruke god tid på å tenke gjennom hva du ønsker å oppnå, hvordan du ønsker å oppnå det, og ikke minst hvordan du kan tilpasse målene dine gjennom året.

Det er selvsagt ikke skrevet i stein at du må vite alt dette før nyttårsaften. Det er ingenting i veien for å tilpasse og endre på nyttårsforsettet underveis for å gjøre det bedre for deg selv. Det er bedre å endre på nyttårsforsettet underveis enn å bare gi det helt opp.

Lykke til!

Om du føler alle disse rådene kommer du til å ha mye større sjanse for å gjennomføre nyttårsforsettet ditt. Det er absolutt ikke umulig å gjennomføre et ordentlig nyttårsforsett, men det krever jo at man legger innsats både i å lage et godt nyttårsforsett, så vel som å jobbe aktivt mot å nå målet du har satt deg. Lykke til! Dette får du til!

Hva er de mest vanlige nyttårsforsettene?

Forskere har selvsagt prøvd å finne ut av hva de vanligste nyttårsforsettene er, og nedenfor har vi samlet informasjonen som amerikanske psykologer samlet sammen når de spurte tusenvis av mennesker om hva de hadde som nyttårsforsett.

1) Gå ned i vekt

Det aller mest vanlige nyttårsforsettet i den vestlige verden er å gå ned i vekt. Dette er jo en av de nyttårsforsettene vi anbefaler å unngå, fordi her jobber man mot noe man egentlig ikke har kontroll over. Du kan styre hvor mye og hvor ofte du trener, men til syvende og sist kan du aldri helt styre hvor mye du går ned i vekt.

Likevel, det er et populært nyttårsforsett som mange bruker, og det er jo fint å gå ned i vekt hvis man har noen kilo ekstra.

Les gjerne: Er det lurt å jogge for å gå ned i vekt? Forklart!

2) Spise sunnere

Det er mange som har nyttårsforsett om å spise sunnere. For mange betyr det å kutte ut med en del snop og raske karbohydrater fra sukker, eller kutte ut med ferdigmat som Fjordland eller fastfood. Det er et bra nyttårsforsett, men bruk gjerne delmål, og sett deg konkrete mål å jobbe mot.

Det er mye enklere å si at «denne måneden skal jeg spise en sunn middag 5 dager i uka» istedenfor å bare si at «jeg skal spise sunt i et år». Du kan jo tenke deg selv hvor mye lettere det er å skeie ut når du ikke har noe konkret å jobbe mot.

3) Bli mer organisert

Det er fint å bli mer organisert, og ved å bli mer organisert kan man få en mer effektiv hverdag. Skal du velge dette nyttårsforsettet bør du lage en plan for hvordan du skal bli mer organisert, og hvilke tiltak du må gjennomføre til hvilken tid for å holde deg organisert. Hvis du ikke gjør det er det fort gjort at det sklir ut.

4) Bruke mindre penger / spare mer

Alle vil vel spare penger, og mange velger å gjøre det til et eget nyttårsforsett. Dette er et godt nyttårsforsett, men igjen anbefaler vi å lage delmål. Sett opp mål for hver måned, som for eksempel i at mars skal du ikke bruke mer enn X kroner på unødvendige ting.

Om du først har tenkt å spare penger kan vi komme med artikler om noen enkle ting du kan gjøre for å komme i gang:

5) Holde seg i form

Et annet nyttårsforsett er å holde seg i form. Her drømmer folk om et litt aktivt liv, uten at målet direkte er å gå ned i vekt. Dette er jo et fint mål, men sett deg gjerne mål for hvordan du skal holde deg i form (for eksempel hvor mange turer, treningsøkter osv. du skal ha i måneden), og ikke minst lag deg delmål.

6) Lære noe nytt

Mange ønsker å lære seg noe nytt, enten det er å lære seg et håndverk, et nytt språk, eller noe helt annet. Igjen, lag deg en god plan for hvordan du skal gjøre det, og sett opp en plan du prøver å holde deg til.

Les også: Slik lærer du et nytt språk selv.

Det er lett å pugge tysk grammatikk når motivasjonen er på topp i januar, men det er ikke fullt så enkelt å huske det når du er ute og koser deg i sommervarmen i juni.

7) Slutte å røyke

Dette er et nyttårsforsett som mange prøver på, og det er veldig fint. Det er vanskelig å slutte å røyke, og her er det i alle fall viktig å lage seg en god plan. De færreste har viljestyrke nok til å klare det uten noen plan, men om du lager deg en god slagplan med delmål går det mye enklere.

8) Bruke mer tid på familien

Å bruke mer tid på familien er et fint og populært nyttårsforsett som fint kan gjennomføres. Også her anbefaler vi å lage en langsiktig, konkret plan for hvordan du skal få mer tid mer familien, og hvor det skal gjøres. Om du ønsker å bruke mer tid med familien i hverdagen kan målet være å legge vekk mobilen når du kommer hjem fra jobb, mens andre kanskje heller vil ha som mål å reise på x antall helgeturer sammen.

Les også: Gode Nintendo-spill for hele familien!

9) Lese mer

Mange av oss ønsker å lese mer, og januar er en super tid å begynne å lese på. Legg deg opp en plan for hva du vil lese, så har du noe å glede deg til.

Les også: Hvordan få mer tid til bøker.

Det er fort gjort å glemme å sette av tid til å lese i hverdagen, men om du velger å prioritere det kan du få det til. Et godt alternativ til vanlig lesing er å høre på lydbøker når du gjør husarbeid, er på vei til jobb eller bare har en halvtime til overs. Det krever mindre innsats for å starte opp, så da fjerner man på sett og vis dørstokkmila.

10) Finne en annen jobb

Det er overraskende mange som ønsker å bytte jobb. Dette er jo kanskje ikke det mange ser på som et nyttårsforsett, men likevel havner det på topp 10-listen. Så det er åpenbart mange som har som plan å finne seg en ny jobb i løpet av et år.

Les mer: Hvordan skrive en oppsigelse.

Det er alltid skummelt å bytte jobb, men noen ganger må man bare ta sjansen. Som oftest ender det opp med å bli bedre! Hvis du sliter med å få deg en ny jobb kan vi anbefale å leie profesjonelle til å skrive CV og søknad, så er du nesten garantert å få et intervju i alle fall.

Les også:

Legg igjen en kommentar