Beste gratis alternativ til Photoshop

Photoshop har lenge tronet som kongen av bilderedigeringsprogrammer, og det er ingen tvil om at dette er det mest populære programmet for de som driver med det.

Problemer er bare at Photoshop er svindyrt! Om du skal ha en lisensnøkkel til Photoshop må du ut med omtrent 250 kroner i måneden. Da betaler du omtrent 3 000 kroner i året for å bruke programmet, og det er jo rimelig dyrt for et program som dette – spesielt med tanke på at det finnes gode, gratis alternativer!

Det er nok ingen av programmene på listen over de beste gratis alternativene til Photoshop som er like gode som kongen selv, men det er flere av dem som er rett under. Med mindre du er en profesjonell designer kommer du neppe til å lide noen nød med noen av disse.

Tvert imot er flere av disse programmene mye bedre for nybegynnere, for de er enklere å navigere seg i, og har ikke like mange ulike, spesialiserte funksjoner som det Photoshop har.

Les også: Bedre gratis alternativ til Microsoft Word.

GIMP

GIMP er nok det aller beste gratisalternativet til Photoshop. Dette programmet er open source, og 100 % gratis i bruk. Det ligner veldig på Photoshop, og har veldig mange av de samme funksjonene. Dersom du allerede er kjent med Photoshop fra jobb eller skole vil du intuitivt forstå hvordan GIMP fungerer, for det er nesten kliss likt.

Man kan kjøre GIMP på både Mac, Linux og selvsagt Windows, og så godt som alle de vanlige bildefilene kan kjøres i programmet.

Brukergrensesnittet til GIMP.

GIMP er på mange måter også krevende for nybegynnere, for det er mange funksjoner å sette seg inn i, og dersom du bare vil gjøre veldig enkle oppgaver som å legge til tekst eller noe sånt på bilder, så er verken GIMP eller Photoshop det beste valget.

Paint.NET

Paint.NET skulle originalt være ment som en erstatning til det klassiske Windows-programmet Paint, da Microsoft på et punkt besluttet å legge ned oppdateringer av Paint. Det startet med den enkle funksjonaliteten vi er kjent med fra Paint, men har over tid også utviklet seg til å gradvis inkludere nye funksjoner.

Nå er Paint.NET nesten et godt alternativ til Photoshop. Dette er et godt valg for nybegynnere, for her kan man redigere uten den bratte læringskurven, samtidig som den har nok funksjoner til å tilfredsstille selv de mer viderekommende. Det er først når man trenger helt spesielle funksjoner at Paint.NET ikke holder, så da bør man vurdere å «oppgradere» til GIMP.

Paint.NET kan lastes ned fra nettsiden deres getpaint.net. Merk at de ikke har noe tilknytning til domenet/nettsiden paint.net. Programmet er helt gratis å laste ned!

Pixlr X

Pixlr har lenge vært en populær bildedigeringstjeneste, og oppfølgeren Pixlr x gir mer av moroa. Pixlr begynte originalt som et enkelt bilderedigeringsprogram som kjøres rett i nettleseren din, men nå har det altså utviklet seg til å bli en fullverdig Photoshop-konkurrent. Denne er helt gratis, og du kan bruke den hvor som helst, inkludert på nettbrett og mobiler!

Man kan bruke Pixlr x ved å følge denne linken. Hele programmet kjører rett i nettleseren din, og kan brukes uten å laste ned noe som helst. Dette er jo veldig fint, men det betyr samtidig at du ikke får brukt programmet dersom du ikke har tilgang til internett.

Pixlr X er en slags mellomting mellom Photoshop og Paint.NET, og gir deg tilgang til både kraftige verktøy og enkle måter å redigere på. Nybegynnere kan fint få det til å fungere, og det er mange ferdiglagde funksjoner for å gjøre bilderedigeringen til sosiale medier enkel og rask.

Mange andre alternativer

Nå har vi gått over de mest populære gratis alternativene til Photoshop, men det er også mange andre alternativer. Noen foretrekker de mer ukjente alternativene som Seashore, Sumopaint eller Krita, men for de fleste er en av alternativene ovenfor gode nok. Vi på Forklarmeg.com bruker stort sett GIMP til så godt som all bildebehandling, og har ennå til gode å finne en funksjon vi savner i det programmet.

Les også:

Legg igjen en kommentar