Er det trygt å spise kalde pølser? Forklart

Det er lang tradisjon med å gi barn som venter et par kalde pølser mens grillen skal bli varm, og disse «ventepølsene» er noe sikkert alle barn har fått i løpet av livet sitt. Kalde pølser er jo ikke akkurat delikat, men likevel smaker det godt nok, men er det egentlig trygt å spise kalde pølser?

Dessverre er det regnet for å være farlig å spise kalde pølser rett fra pakken. Før de varmebehandles vil de nemlig inneholde bakterier, inkludert den sykdomsfremkallende listeriabakterien. De færreste som spiser kalde pølser blir syke, men noen opplever å bli skikkelig dårlig av det.

La de heller få varmebehandles!

Man bør uten tvil varmebehandle dem først, så lær deg hvordan du koker pølser på best mulig måte, eller hvordan man steker pølser, istedenfor å spise dem kalde.

Det er lett å tenke at det er helt problemfritt siden de færreste blir syke, men man tar altså en risiko når man spiser kalde pølser rett fra pakken. Både wienerpølser, grillpølser, røykte kjøttpølser og andre typer pølser kan inneholde både listeria og andre sykdomsfremkallende bakterier.

Listeria er en ganske heftig infeksjon om man først får det, men heldigvis er det veldig sjeldent at noen blir rammet. Så det er liten risiko for å bli syk når man først spiser kalde pølser, men det kan være ganske heftig om man først er så uheldig at man blir syk.

Merk at spesielt gravide, eldre, barn og personer med nedsatt immunforsvar kan få skikkelig problemer om de får listeria. Disse gruppene bør derfor være ekstra forsiktige med å spise kalde pølser!

Gravide er spesielt utsatt!

Men er ikke pølser allerede varmebehandlet hos produsenten?

Pølser er allerede varmebehandlet én gang hos produsenten før de forlater fabrikken, men siden det er en risiko for at pølsene har tidvis vært i romtemperatur (for eksempel på vei hjem fra butikken, eller en kjøleskapsdør som har vært for mye åpen), er det en risiko for at det blir bakterievekst i pølsene igjen. Det er spesielt på utsiden av pølsen at det kan vokse slike bakterier, selv om de fleste pølser er av svin eller kylling – to kjøttyper som alltid skal være varme tvers gjennom siden de alltid kan inneholde bakterier!

Er det trygt å spise kalde pølser som har vært varmebehandlet?

Om pølsene er stekt eller kokt / trekt, og deretter lagt i kjøleskapet fordi man hadde for mange, er det da trygt å spise dem? I disse situasjonene er det stort sett helt trygt å spise pølsene, for nå er de varmebehandlet.

Akkurat som med all annen mat bør man ikke la de ligge for lenge i romtemperatur før man legger den i kjøleskapet, for når pølsen er lunken er det igjen grobunn for bakterier.

Så vær rask med å få dem i kjøleskapet, så kan du gå og spise kalde pølser dagen lang!

Les også:

Legg igjen en kommentar