Hvordan gå opp i vekt på en sunn måte

Man hører kanskje mest om de som sliter med å gå ned i vekt, men det er også en hel haug folk som sliter med å gå opp i vekt. For disse kan det være like vanskelig å gå opp i vekt som det er for andre å gå ned i vekt, og vi har derfor samlet sammen gode råd for deg som ønsker å gå opp i vekt.

Akkurat som når man skal ned i vekt er det mulig å gå opp i vekt på både sunne og usunne måter. Det sier seg selv at man kan gå opp i vekt hvis man bytter ut alle måltidene sine med fastfood, men dette er på ingen måte en sunn måte å gjøre det på. Vi har derfor fokusert på hvordan man kan gå opp i vekt på en sunn måte, og gir deg en god forklaring på hvordan vektøkningen kan løses på en sunn måte som sørger for at du ikke får noen uønskede helseproblemer.

Når man skal gå opp i vekt på en sunn måte er det viktig å ta det gradvis. Unngå å satse på å gå opp veldig mye veldig raskt, for dette har ikke kroppen godt av. Om du ønsker å endre kroppen din permanent må det gjøres over tid, og unngå å gå opp mer enn 0,5 til 1,0 kilo per uke.

Kort oppsummert har vi laget en liste med 8 punkter man må gjøre for å gå opp i vekt på en sunn måte:

1) Velg næringsrik mat.

2) Spis mange mellommåltider.

3) Drikk energirike drikker

4) Unngå å fylle magen med kaloritomme varer

5) Spis mye fet fisk og fettrik mat

6) Øk antall måltider per dag

7) Spis fettrik snacks som nøtter

8) Tren styrketrening

Noen av disse er kanskje åpenbare og selvforklarende for noen, men vi har også sett nærmere på alle de ulike punktene nedenfor. Så om du ikke helt forstår hva vi mener med å «drikke energirike drikker» eller noe kan du bare fortsette å lese for å få konkrete råd og tips til hvordan du gjennomfører akkurat det punktet.

Velg næringsrik mat

Når man skal spise og ønsker å gå opp i vekt bør man selvsagt velge mat som inneholder mye næring. En grei start å se sjekke hvilken mat som anbefales for de som slanker seg, og holde seg unna denne.

Husk at næringsrik mat ikke betyr junkfood eller veldig fett mat. Mat med høyt innhold av fett er riktignok bra, men velg fet fisk som for eksempel laks eller ørret, ikke en burger fra Burger King.

Vi anbefaler IKKE å la være å spise grønnsaker og sånt, men samtidig ikke spise seg helt mett på dem alene. Sørg for å få i deg det du trenger av vitaminer, og hold deg heller unna «tom» mat som isbergsalat som riktignok er en grønnsak, men som verken inneholder kalorier eller vitaminer i en betydelig grad.

Spis mange mellommåltider

Mellommåltider er en veldig god måte å få i seg litt ekstra kalorier på, og kan bestå av ting som frukt, yoghurt eller et knekkebrød med næringsrikt pålegg. Her er poenget at man skal få i seg litt kalorier mellom måltidene samtidig som man ikke spiser så mye at man ikke er sulten når det er tid for et nytt, ordentlig måltid.

Drikk energirike drikker

Man burde ikke nødvendigvis bytte ut vannet med energirike drikker, men bytt i alle fall ut andre energitomme drikker som kaffe og sukkerfri brus med noe som inneholder næring.

Mange som skal gå opp i vekt bruker såkalte «mass gainers«. Disse kan kjøpes hos steder som Gymgrossisten, og er en sunn måte å få i seg mer kalorier på. Et slikt produkt er som en slags milkshake som inneholder både sunne karbohydrater og proteiner, og er mye bedre for kroppen enn om du drikker ting som Coka Cola, vanlige milkshaker, eller energidrikker isteden.

Les også: Hvem bør bruke mass gainers? Forklart.

Unngå å fylle magen med kaloritomme varer

Kaloritomme matvarer og drikkevarer kan være godt, og for mange går kaffen ned på høykant. Dette er med på å fylle magesekken uten at det gir deg noen næring, og kan derfor være dumt når man skal gå opp i vekt. Om du har lyst til å spise eller drikke noe bør det være noe som faktisk inneholder energi. Unngå derfor å drikke for mye kaffe, sukkerfri brus eller lignende.

I tillegg til drikekr er det også noen matvarer som nesten kun inneholder vann, og derfor er veldig dumt å fylle magen med. Et par eksempler er isbergsalat, agurk og squash.

Spis mye fet fisk og fettrike matvarer

Fett er viktig når man skal gå opp i vekt på en sunn måte, men ikke alt fett er like godt for kroppen – spesielt om du skal spise en del. Vi anbefaler å spise fettrike fiskesorter som inneholder mye omega-3, men også fett fra andre kilder kan være lurt når man skal opp i vekt. Vær derimot forsiktig med for mye usunt fett fra frityrsteking, potetgull og sånt (såkalt mettet fett).

Gode kilder til sunt fett (umettet fett) er fisk, nøtter, skalldyr, linfrø, rapsolje, og andre vegetabilske oljer.

Laks er en god kilde til sunt fett

Øk antall måltider per dag

Å gå fra to-tre måltider til fire-fem måltider hver dag kan være veldig nyttig når man skal gå opp i vekt på en sunn måte. Start dagen med en god og solid frokost, og spis et ordentlig måltid hver fjerde time etter det.

Avslutt gjerne kvelden med en stor og næringsrik middag eller kveldsmat. Selv om man spiser godt på kvelden er man som regel sulten på morgenen etter, men denne energien blir for det meste algret i kroppen istedenfor å brukes opp, og er derfor veldig nyttig når du skal gå opp i vekt.

Spis fettrik snacks som nøtter

Snacks er jo alltids en grei måte å få i seg mye ekstra kalorier på, og det trenger ikke engang å være usunt. Nøtter som valnøtter, peanøtter og cashewnøtter er fulle av kalorier, fett og til dels også proteiner, og er derfor knallgode når du skal gå opp i vekt. Fettet er dessuten umettet, så det er bare bra for kroppen å få det i seg.

Så ta gjerne en håndfull snacks til hvert mellommåltid eller når du føler deg litt småsulten.

Tren styrketrening

Det høres kanskje litt rart ut å skulle trene når man skal gå opp i vekt, men styrketrening er noe man sbolutt bær vurdere. Når man trener styrke vil kroppen bruke næringsstoffene man spiser (primært proteinene) til å lage muskler istedenfor å lagre det som fett. Dette er åpenbart en bedre måte å gå opp i vekt på enn ved å legge på seg fett!

Hvis du vil gå opp i vekt bør du fokusere på de store musklene som lårene og ryggen, da det er relativt enkelt å bygge muskler her. Man kan også godt ta med noen øvelser for mage, armer og sånt også, men dette kommer ikke til å nødvendigvis gi en direkte vektøkning.

Når du trener styrke kan du også godt bruke proteinpulver. Dette hjelper til med å sørge for at du får i deg nok proteiner til å bygge muskler så godt som mulig, samtidig som de ekstra proteinene blir til fett i kroppen din, og kan dermed være med på å hjelpe til med en sunn vektøkning.

Ta deg god tid

Når man skal gå opp i vekt på en sunn måte er det viktig å ta seg god tid til prosessen, for en veldig hurtig vektoppgang er ikke sunt for kroppen. Så sats heller på å jevnlig gå opp i vekt over mange måneder fremfor å satse på å legge på deg flere kilo i løpet av noen få uker. Du skal jo leve med kroppen din resten av livet, så det er viktig å ta seg god tid til endringer slik at de blir best mulige for kroppen din.

Denne artikkelen inneholder annonselenker.

Les også:

Legg igjen en kommentar