Kan man få stivkrampe fra rustne spikere? Forklart

Stivkrampe er en kjip sykdom som kommer fra toksiner som dannes av bakterien Clostridium tetani. De fleste av oss ble vaksinert mot sykdommen som barn, men denne må friskes opp hvert tiende år for at vi skal holde oss vaksinerte.

Det er mange som forbinder stivkrampe med bitt fra dyr, og selv om dette er en vanlig kilde til bakterien vil det også være mulig å få stivkrampe fra andre ting.

Faktisk så kan alle stikkskader føre til at man får stivkrampe, og det er spesielt ille med for eksempel rustne spikere. Grunnen er at bakterien som forårsaker stivkrampe elsker rust, så det er store sjanser for at den bor på en rusten spiker. Når du får sår fra stikket vil bakterien overføres fra spikeren til kroppen din.

Hvis man tråkker på en spiker som er rusten, eller har vært i kontakt med jord, bør man derfor ta kontakt med lege for å få videre hjelp til å håndtere situasjonen. Hovedregelen er at man heller tar en sprøyte med såkalt boostervaksine mot stivkrampe for mye, enn én for lite, hvis det er risiko for at noen kan ha fått det.

Tre rustne spikere

Behandling av potensiell stivkrampe

Hvis du tråkker på en rusten spiker er den vanlige prosedyren at en lege skriver ut resept på stivkrampesprøyte for deg. Da kan du enten ta denne sprøyta hos legen på legekontoret / legevakten, eller på nærmeste apotek. Det er nemlig mulig å ta stivkramper og andre sprøyter på utvalgte apotek for å begrense trykket på legekontor.

Ofte kan legekontoret skrive ut resept for stivkrampesprøyte uten at du trenger en faktisk konsultasjon med legen din.

Sprøyta man tar hvis man tråkker på en rusten spiker er den samme som når man tar selv vaksinen mot stivkrampe. Denne bør tas senest 48 timer etter at man får såret fra å tråkke på spikeren, så det er ikke akkurat slik at du må forte deg ned på legevakta om selve såret ikke er skadelig i seg selv.

Hvor stor risiko er det for å faktisk få stivkrampe når man tråkker på spiker?

Stivkrampe er heldigvis en ganske sjelden sykdom her i Norge, da bakterien Clostridium tetani ikke er så utbredt. Som regel er infeksjosfaren når du tråkker på en rusten spiker et større problem enn risikoen for at man får stivkrampe.

Boostervaksina som stopper stivkrampe er heldigvis så enkel og grei at man heller får en dose for mye, enn å vente for å se, så det er mange som behandles mot stivkrampe selv om det ikke nødvendigvis er slik at de har fått overført bakterien inn i kroppen sin.

Man skal ikke vente med å se om man blir syk eller ikke før man tar sprøyta mot stivkrampe, for den vil ha best effekt allerede før du får symptomer.

Bitt fra hund, katt og andre dyr kan også overføre Clostridium tetani-bakterien, men dette er også mer sjeldent her i Norge enn i mange andre land.

Les også:

Legg igjen en kommentar