Hvordan ta vaksine på apoteket

Det har blitt mer og mer vanlig at norske apotek tilbyr kunder å ta vaksiner på apoteket, så slipper man å ta disse vaksinene hos en lege. I denne artikkelen skal vi se nærmere på hvordan man tar vaksine på apoteket, hvor mye det koster, og om det er like trygt som å ta vaksiner hos fastlegen sin.

Obs: denne artikkelen handler om vanlige vaksiner, og har ingenting med covidvaksiner å gjøre. Disse administreres via det offentlige.

For å kunne ta en vaksine på apoteket må man først og fremst ha en gyldig resept fra en lege. Dette får du ved å ta kontakt med fastlegen din, eller benytte deg av en annen legeordning. Det har blitt mer og mer vanlig med videokonsultasjoner med leger, og det er faktisk ganske enkelt å få dette til.

Noen apotek tilbyr pakker hvor man booker både konsultasjon for å skaffe resept og selve resepten i en pakke. For eksempel gjelder dette vaksiner som tas hos VitusApotek, Boots eller Ditt Apotek. Alle disse har pakker som bookes via nettsiden evaksine.

Når man bare skal ha resept til en helt vanlig vaksine som for eksempel influensa eller stivkrampe er jo ikke noe dette legene trenger å undersøke deg for å skrive ut. Man kan derfor fint få resepter over telefon, over en app på mobilen eller via en videokonsultasjon. Det finnes mange aktører som tilbyr dette, som Dr. Dropin, Eyr, Hjemmelegene, Helsetelefonen, Kry, Nettlegevakten eller Legevisitt. Har må man regne med å betale et sted mellom 200 og 350 kroner for en konsultasjon og resept.

Du kan selvsagt også få resept fra fastlegen din, og noen av disse tilbyr også videokonsultasjoner eller å skrive ut resept etter en kort telefonsamtale.

Vaksinering av person

Slik fungerer vaksine på apoteket

Når man har resepten i orden kan man ta kontakt med et apotek som tilbyr å sette vaksiner. Det er ganske mange apotek som tilbyr dette nå om dagen, men ikke alle. Noen apotek har kun timebestilling, mens andre tilbyr dropin, så sjekk ut hvordan rutinene er for apoteket du har tenkt å besøke i forveien.

Etter å ha kommet til apoteket (til avtalt tid om de booker avtaler) er det bare å bli med kvalifisert helsepersonell på bakrommet. Der sjekker de at resepten er i orden før de gir deg vaksinen din. Det er alltid kun kvalifisert helsepersonell som setter vaksiner på apotek, så du trenger ikke å være redd for at det er større risiko for å gjøre noe feil der.

Med vaksinen satt er det bare å betale, så er alt i orden. En del vaksiner krever at du blir værende på apoteket i en halvtimes tid. Dette er for å sjekke at du ikke får noen allergiske reaksjoner på vaksinen, og samme rutine som når man tar den samme vaksinen hos legen sin.

Hvor mye koster det å ta vaksine på apoteket?

Det er store prisvariasjoner for hvor mye det koster å ta vaksine på apoteket. Noen vaksiner er billige, mens andre er dyre. Alle vaksiner trenger uansett en resept (planlegg rundt 300 kroner) og et gebyr for selve vaksinesettingen (typisk 100 til 250 kroner). I tillegg til dette skal du betale for selve vaksinen.

Noen vaksiner koster et par hundrelapper, mens andre (som HPV) koster over en tusenlapp i seg selv. For å ta HPV-vaksine på apoteket må du altså regne med å betale litt over 1 500 kroner, mens totalprisen på stivkrampe, kikhoste eller influensa ligger et sted rundt 500 – 700 kroner.

Alle apotekene har egne prislister for de ulike vaksinene på nettsidene sine. Det kan selvsagt være stor variasjon i pris fra apotek til apotek.

Det er visse unntak fra resept fra fastlege

Dersom du er i risikogruppen for influensa trenger du ikke å ha resept for å ta influensavaksine på apoteket. Da kan man bare møte opp eller avtale time og betale for vaksinen, så får du den. Du kan lese mer om hvilke personer som er i risikogruppen for influensa på nettsidene til FHI. I praksis er det snakk om de over 65 år, personer i omsorgsboliger eller eldrehjem, gravide, og barn og voksne med visse sykdommer.

Hvilke typer vaksine kan man ta på apoteket?

Vanlige apotek kan gi deg en hel haug ulike vaksiner. Her er noen av vaksinene som tilbys på norske apotek:

  • Influensa.
  • Humant papillomavirus (HPV).
  • Pneumokokk.
  • Difteri.
  • Hepatitt A.
  • Hepatitt B.
  • Japansk encefalitt.
  • Kikhoste.
  • Polio.
  • Smittsom hjernehinnebetennelse (meningokokk A+C+W+Y).
  • Rabies.
  • Skogflåttencefalitt.
  • Stivkrampe (tetanus).
  • Tyfoidfeber.
  • MMR (meslinger, kusma og røde hunder).

Aldersgrense for å ta vaksine på apoteket

Apotek i Norge har typisk 12 års grense for å sette vaksiner. For barn under denne alderen må vaksiner settes av annet helsepersonell som leger, helsesøster eller sykepleier. Ta kontakt med fastlegen din om du vil ha vaksine til barnet ditt.

Les også:

Legg igjen en kommentar