Hvordan få bedre kondis raskt

Mange av oss ønsker oss litt bedre kondis, uten at vi er helt motivert til å drive på med lange joggeturer flere ganger i uken. Når man skal trene opp kondisjonen sin er den beste måten ved å drive målrettet trening over lang tid, men det er også mulig å ta noen snarveier.

Det finnes nemlig noen treningsmetoder som lar deg trene opp kondisen raskt, og er perfekt for deg som ønsker å at et skippertak for å øke kondisjonen din fort. Med bare 2 – 6 uker med 2 – 3 ukentlige treningsøkter kan man få en skikkelig boost i kondisjonen ved å trene den målrettet.

Den mest anerkjente metoden for å trene opp bedre kondis raskt på er ved å drive intervalltrening som 4×4 eller tilsvarende. Varm rolig opp i ti minutter, og ta en høyaktivitetsøkt hvor du løper eller jogger i 4 minutter. Ta 2 – 3 minutter rolig pause (men ikke stopp) før du gjentar øvelsen på nytt. Gjør dette til sammen 4 ganger.

Kvinne som jogger
Kvinne som jogger. Foto publisert med tillatelse.

Høyintensitetstrening som 4×4 er dedisert best for å trene opp kondisen raskt. I de fire minuttene man trener skal man jobbe så hardt at man blir skikkelig svett og sliten etter 4 minutter, samtidig som man ikke tømmer seg så hardt at man ikke orker de tre neste rundene.

Akkurat hvilken øvelse du trener spiller ikke så stor rolle så lenge du trenger kondisjonen. Mange foretrekker løping eller jogging, men du kan ta 4×4 med svømming, roing, skigåing, sykling og på mange andre måter.

Hvis man er overvektig kan det være lurt å starte 4×4 med svømmetrening. Svømming er nemlig mye bedre for ledd og knær enn de fleste andre måter å trene på.

Kondisjon er ferskvare

Selv om det er mulig å ta et ordentlig skippertak med kondisjonen ved å trene 4×4 eller annen høyintensitetstrening er det ikke til å komme unna at kondisjon er ferskvare. Om du ikke bruker kondisen vil den gradvis bli dårligere, så det er viktig å holde seg aktiv og opptatt over tid.

Mange velger å vedlikeholde kondisjonen ved å jogge eller drive annen tilsvarende aktivitet, men for mange kan det også være mer enn nok å gå turer i skog og mark, eller bare gjøre andre ting som får pulsen til å øke litt.

Mann som strekker ut
Mann som skal jogge. Foto publisert med tillatelse.

Les også:

Legg igjen en kommentar