Hvordan få bedre immunforsvar: 9 tips for bedre immunforsvar

Immunforsvaret er kroppens eget forsvar mot infeksjoner, og med et godt immunforsvar har man mye mindre risiko for å bli syk hvis man for eksempel får i seg virus og bakterier som forårsaker sykdommer som influensa.

Grunnen til dette er at immunforsvaret klarer å bekjempe infeksjonen før den får fotfeste nok til å klare å multiplisere seg i kroppen. Da vil du ikke engang alltid merke at du har blitt syk før kroppen har nøytralisert infeksjonen.

Det samme gjelder hvis du først blir syk; med et godt immunforsvar klarer jobben å kjempe bedre imot slik at du blir raskere frisk.

Det er derfor superviktig å ha et godt immunforsvar, og det er faktisk flere ting du selv kan gjøre for å skaffe deg et godt immunforsvar. I denne artikkelen har vi samlet de x beste rådene for å forbedre immunforsvaret ditt selv.

1) Få i deg alle vitaminene du trenger

De fleste vitaminene spiller faktisk en rolle når det kommer til immunforsvaret, og mangel på disse kan i verste fall føre til et betydelig dårligere immunforsvar.

For å sørge for at man får i seg alle vitaminene man trenger anbefales det å ha et variert og rikt kosthold med mye grønnsaker og frukt. Hvis man er flink til å spise godt med grønnsaker er det stor sjanse for at man får i seg alle vitaminene man trenger.

Alternativt er det også mulig å ta vitamintilskudd. Alternativt kan man ta vitamintilskudd for å være helt sikker. For eksempel finnes det multivitamintilskudd som gir 13 forskjellige vitaminer i samme pille, så da får men i seg det meste.

I tillegg til vitaminer er det viktig med antioksidanter. Disse er også i samme type mat som pleier å ha ulike vitaminer, så det er heller ikke noe man trenger å tenke på hvis man er flink til å spise frukt og grønt.

En kurv med blåbær
En kurv med blåbær gir mange vitaminer og antioksidanter. Foto publisert med tillatelse.

2) Vær normalvektig

Både overvekt og undervekt er direkte årsak til nedsatt immunforsvar, så å være i sonen normalvektig er positivt for immunforsvaret. Jo mer over- eller undervektig man er, jo dårligere vil immunforsvaret generelt sett være, og dette er en av mange grunner til at det anbefales å prøve å oppnå en normalvekt hvis man er utenfor dette.

Det er ikke alltid så enkelt å bli normalvektig hvis man er langt over eller under, men jo mindre over- eller undervektig man er, jo bedre blir immunforsvaret.

3) Ha en god kondisjon og god form

Kondisjonsnivå og generell form på kroppen har også mye å si for immunforsvaret. Trente personer med god kondisjon vil for det meste ha et betydelig bedre immunforsvar enn personer som aldri trener, selv om det selvsagt er individuelle forskjeller her også.

Det anbefales derfor å trene regelmessig, og gjerne 2 til 3 ganger i uken. Noen vil oppleve at immunforsvaret er litt svekket et par timer etter trening, men det kommer seg raskt på plass igjen, og lærer seg etter hvert å håndtere treningen godt.

Mann som strekker ut
Mann som skal jogge. Foto publisert med tillatelse.

4) Sov godt

Søvn er nok en faktor som er viktig for immunforsvaret, og personer som sover dårlig eller for lite har et dårligere immunforsvar enn om de samme personene hadde sovet godt.

Hvis du sliter med dårlig immunforsvar kan det være verdt å vurdere om man trenger mer søvn, eller trenger å øke søvnkvaliteten på en måte.

5) Ha god håndhygiene

Ved å ha god håndhygiene kan man begrense hvor mye immunforsvaret belastes unødvendig. Om du for eksempel aldri vasker deg på hendene før du spiser vil det alltid være litt bakterier og virus som tas med ned i kroppen, så må immunforsvaret ditt jobbe for å kvitte seg med disse. Om du derimot øker håndhygienene slipper immunforsvaret å småjobbe hele tiden, og kan heller hvile og være klar til når det kommer større utfordringer.

Det høres kanskje litt rart ut, men forskning har vist at god håndhygiene faktisk fører til at man har et bedre immunforsvar.

Mann som vasker hender
Håndvask er godt for immunforsvaret. Foto publisert med tillatelse.

6) Unngå stress

Stress er faktisk svært krevende for immunforsvaret, for når man stresser er kroppen og immunforsvaret i beredskapsplan hele tiden. Så da sliter man på en måte ut immunforsvaret uten at det faktisk er noe som skjer, og da har man mindre energi til å bruke på faktisk trusler mot immunforsvaret.

Hvis man sliter med langtidsstress kan dette også i stor grad påvirke immunforsvaret negativt, og faktisk føre til et betydelig dårligere immunforsvar. Veldig stressede personer kan derfor ofte oppleve å ha veldig dårlig immunforsvar.

7) Ikke drikk for mye alkohol

Alkohol er en versting for immunforsvaret, og en fuktig kveld på byen har betydelig høyere risiko for å føre til at man blir syk enn om man heller er hjemme den samme kvelden. Når man drikker alkohol svekkes immunforsvaret midlertidig så lenge man er påvirket, og jo fullere man er, jo mindre fungerer immunforsvaret.

Et godt tips er å unngå å bli full når man først drikker. Ved å holde seg brisen, eller til og med godt brisen, slipper man den verste belastningen på immunforsvaret sitt.

8) Ikke røyk

Også røyking er negativt for immunforsvaret, og røykere kan oppleve at de får dårligere immunforsvar sammenlignet med før de begynte å røyte. Hvis røykere ønsker seg et bedre immunforsvar kan de faktisk oppnå dette ved å slutte å røyke, så der er nok en motivasjon til å kvitte seg med sigarettene.

9) Bytt ut drikke med vann

Vann er veldig godt for immunforsvaret, men veldig mange av oss får i seg det meste av vannet sitt via kaffe, te, brus eller saft. Det er derimot lurt for immunforsvaret å bytte en god del av dette til rent vann, for ingenting er like godt som rent vann om du spør immunforsvaret ditt.

Kilder

Denne artikkelen inneholder annonser for Apotekhjem.

Les også:

Legg igjen en kommentar