Er det gluten i speltmel? Forklart

Speltmel er et eldgammelt kornsort som har fått fornyet oppmerksomhet i senere år, men er det trygt for personer med glutenintoleranse?

Speltmel inneholder gluten og er ikke egnet for personer med cøliaki eller glutenintoleranse. Selv om det har lavere gluteninnhold enn moderne hvete, kan det fortsatt forårsake reaksjoner hos sensitive individer.

Hva er speltmel?

Spelt, også kjent som dinkel, er en eldgammel kornsort som tilhører samme familie som hvete. Det har vært dyrket i over 7 000 år og ble lenge ansett som en forløper for moderne hvete.

På grunn av sitt høye næringsinnhold og robuste vekstegenskaper har speltmel fått økt popularitet som et alternativ til moderne hvete.

Næringsprofilen til speltmel

Speltmel har en rikere næringsprofil enn moderne hvete. Det inneholder mer protein, fiber, vitaminer og mineraler enn vanlig hvete.

Dette har gjort spelt til et populært valg for dem som ønsker et sunnere alternativ til hvete.

Gluten i speltmel

Gluteninnholdet i speltmel: Selv om speltmel inneholder mindre gluten enn moderne hvete, er det fortsatt en betydelig mengde av dette proteinet til stede.

Gluten er det proteinet som gir deigen sin elastisitet og bidrar til å holde den sammen under baking.

For personer med cøliaki eller glutenintoleranse kan inntak av gluten føre til en rekke helseproblemer, inkludert fordøyelsesbesvær, tretthet og næringsmangel.

Speltmel og glutenfølsomhet

Mens noen mennesker med mild glutenfølsomhet kan tåle speltmel bedre enn moderne hvete, er det ikke trygt for dem med cøliaki eller alvorlig glutenintoleranse. For personer med cøliaki kan selv små mengder gluten forårsake skade på tarmvevet.

Derfor anbefales det at personer med cøliaki eller glutenintoleranse unngår speltmel og velger naturlig glutenfrie meltyper som bokhvetemel, ris- eller maismel.

Les også:

Legg igjen en kommentar