Er det gluten i is? Forklart

For personer med glutenintoleranse eller cøliaki er det avgjørende å vite om det er gluten i ulike matvarer, inkludert is.

Mange iskremvarianter er naturlig glutenfrie, men noen kan inneholde glutenholdige ingredienser eller være utsatt for krysskontaminering. Det er viktig å lese etikettene nøye for å være sikker på at isen er glutenfri.

Ingredienser i iskrem

De grunnleggende ingrediensene i iskrem er melk, fløte, sukker og ofte egg. Disse ingrediensene inneholder ikke gluten og er trygge for personer med glutenintoleranse eller cøliaki.

Tilsetningsstoffer og smakstilsetninger

Iskrem kan også inneholde tilsetningsstoffer og smakstilsetninger, som sjokolade, frukt, nøtter eller karamell. Noen av disse ingrediensene kan inneholde gluten, spesielt hvis de er bearbeidet eller inneholder tilsetningsstoffer.

For eksempel kan småkaker eller browniebiter i iskrem inneholde gluten. Det er viktig å sjekke etiketten for å se om produktet er merket som glutenfritt.

Krysskontaminering

Selv om mange iskremer ikke inneholder gluten, er det risiko for krysskontaminering.

Dette kan skje hvis isen produseres eller pakkes i et anlegg som også håndterer glutenholdige matvarer.

Krysskontaminering kan også skje i iskrembarer hvor samme skje brukes til å servere forskjellige iskremsmaker.

Hvordan velge glutenfri is

Les etiketten nøye For å sikre at isen du kjøper er glutenfri, er det viktig å lese etiketten nøye. Se etter informasjon om gluteninnhold og eventuell krysskontaminering.

Mange produsenter merker sine produkter med et glutenfritt symbol hvis de oppfyller kravene for glutenfrie matvarer.

Spør i iskrembarer Når du besøker en iskrembar, ikke nøl med å spørre ansatte om deres glutenfrie alternativer.

De bør kunne gi informasjon om hvilke smaker som er glutenfrie og hvilke forholdsregler de tar for å minimere krysskontaminering.

Lag din egen glutenfri is

Hvis du ønsker å være helt sikker på at isen du spiser er glutenfri, kan du lage din egen is hjemme. Dette gir deg full kontroll over ingrediensene og eliminerer risikoen for krysskontaminering.

Les også:

Legg igjen en kommentar