Er det gluten i melis? Forklart!

Glutenintoleranse og cøliaki er tilstander som gjør at mange mennesker må unngå gluten i kostholdet. Men hva med melis – inneholder det gluten?

Melis inneholder vanligvis ikke gluten, da det er laget av sukker, et naturlig glutenfritt produkt. Det kan imidlertid finnes krysskontaminering i produksjonsprosessen, så det er viktig å sjekke merkingen på emballasjen for å være sikker.

Hva er melis og hvordan produseres det?

Melis, også kjent som pulverisert sukker, er laget av sukkerkorn som males til et fint pulver.

Det kan lages av både rørsukker og sukkerroer, men uansett hvilken type sukker som brukes, er gluten ikke en del av sukkerets naturlige sammensetning.

Tilsetningsstoffer i melis

Noen ganger tilsettes stivelse i melis for å forhindre at det klumper seg. Stivelsen som brukes, er vanligvis glutenfri, for eksempel maisstivelse, potetstivelse eller tapiokastivelse.

Det er sjelden at hvete, bygg eller rugstivelse – som inneholder gluten – brukes i melis, men det er viktig å sjekke ingredienslisten for å være sikker.

Krysskontaminering og merking

Selv om melis i seg selv er glutenfritt, er det en risiko for krysskontaminering under produksjonsprosessen.

Dette kan skje hvis melis produseres i et anlegg der det også håndteres glutenholdige produkter, og det kan føre til at spor av gluten havner i melisen.

Merking og sertifisering

For å være trygg på at melisen er helt glutenfri, bør du se etter produkter som er merket som glutenfrie. Slike produkter må oppfylle strenge krav for å kunne bære merkingen og garanterer at de inneholder mindre enn 20 ppm (deler per million) gluten.

En annen mulighet er å velge melis som er sertifisert av en organisasjon som spesialiserer seg på glutenfri sertifisering, som for eksempel Cøliakiforeningen i Norge.

Les også:

Legg igjen en kommentar