Er det gluten i ris? Forklart

Ris er både godt og sunt, og kommer i mange ulike typer. Det passer godt til de fleste matretter, og det er svært få allergener i ris. Men hvordan er det egentlig med gluten i ris? Finnes det gluten i ris, og kan personer med cøliaki spise ris?

Det er ingen gluten i ris, så ris er helt glutenfritt. Det betyr at både personer med cøliaki og personer med glutenallergi kan spise ris uten å være redd for å bli syke. Dette gjelder alle typer ris som hvit ris (vanlig), brun ris, villris og rismel.

Skje med ris

Som du sikkert kan gjette er ris et veldig populært alternativ for personer med cøliaki, for man kan spise så mye man vil av det uten å bekymre seg.

Hurtigris kan inneholde spor av gluten

Det er verdt å nevne at noen typer ris, spesielt hurtigris, kan være produsert i lokaler hvor det kan være spor av andre produkter som har gluten i seg. For de aller fleste er dette helt uproblematisk, men for de som ikke tåler dette må man lese på baksiden av pakken med ris for å se om det gjelder denne risen.

I disse tilfellene vil det står at den «kan inneholde spor av gluten» på baksiden. Når dette står vil det i de aller fleste tilfeller ikke være gluten der, men i noen svært få tilfeller kan det altså være det.

Grunnen til at det er slik er fordi noen typer ris lages på samme sted som det lages produkter av hvete, bygg eller rug, så da er det en liten risiko for krysskontaminasjon som det så fint heter.

Bestille ris på restaurant med cøliaki

Når man har cøliaki eller glutenallergi kan man i utgangspunktet helt trygt bestille ris når man spiser ute på restaurant, men samtidig er det viktig å være klar over at de fleste typer saus man bruker på risen inneholder litt gluten.

Det er derfor anbefalt å alltid la kelneren få vite at du har cøliaki eller glutenallergi når du spiser ute på restaurant, selv om du kun bestiller kjøtt med ris som i utgangspunktet er helt glutenfritt.

Dette lar kokken tilberede maten din uten å ha den i kontakt med noe som kan ha inneholdt gluten.

Bak glutenfri mat med rismel

Vanlig rismel er også helt glutenfritt, så det egner seg godt som et mel til baking for alle som har cøliaki eller glutenallergi.

Rismel er en allsidig ingrediens som ofte kan brukes for å lage bakst, men det er viktig å være klar over at du må bruke egne rismeloppskrifter, ikke kun bytte ut annet mel med rismel i oppskriften. Dette er fordi rismel har litt andre egenskaper i baksten enn det de fleste andre typer mel som hvetemel eller havremel har.

Les også:

Legg igjen en kommentar