Ødelegger det trampoliner om man hopper med sko? Forklart

Det er få ting som er like populært for barn som en trampoline i hagen, og dette er garantert en slager for både jenter og gutter. Selv om trampoliner har blitt veldig trygt de siste årene med beskyttelsesnetting og skumgummi til å dekke metalldeler, er det fortsatt en del ting man må vurdere for å la barna hoppe sikkert på trampolina.

En av tingene man må ta stilling til er hvorvidt barna må ta av seg på bena før de kan hoppe på trampolina. For er det egentlig skadelig for trampolina eller farlig for barna å hoppe med sko på?

Trampolinenettet blir betydelig raskere slitt dersom du har på sko når du hopper på trampolina, og du kan regne med at levetiden til trampolinen er betydelig redusert. Det er også en del som hevder at å hoppe med sko kan føre til økt risiko for skader på ankler.

Trampoline
Barn som leker på trampoline. Foto publisert med tillatelse.

Derfor blir trampolinenettet slitt av å hoppe med sko

Når man hopper på trampolina med sko på vil dette gi økt slitasje mot nettet. Grunnen er enkelt nok at sko ofte kan ha småstein, grus eller andre mer eller mindre skarpe gjenstander festet på undersiden, og dette sliter mye på nettet.

Som regel går det helt fint om man hopper med sko på trampolina en gang innimellom, men dersom man gjør det hver gang vil man merke at matten raskt vil bli slitt, og levetiden reduseres med flere år.

Til å begynne med vil det bli små hull i matten som over tid vil bli større, helt til de blir såpass store at det er fare for at hele matten går i stykker. Da man man rett og slett bytte ut matten / trampolineduken. Denne koster gjerne rundt en tusenlapp.

Les også: Slik plasserer du trampolinen på en trygg plass.

Trampoline
Trampoline. Foto publisert med tillatelse.

Kan sko på trampoline føre til økt risiko for skade?

Det er mange som mener at det å hoppe på trampoline med sko kan gi en økt risiko for skader, men det er ingen leger eller andre kvalifiserte helsepersonell som har gått god for disse påstandene. Det betyr at det kan godt hende at det ligger noe i det, men det er vanskelig å si sikkert.

Tanken er i alle fall at det er større risiko for å tråkke over og dermed skade anklene når man hopper med sko, siden skoene er harde på siden.

Det er også slik at mange sko er veldig glatte, som igjen fører til økt risiko for at barna skader seg når de hopper. Dette er spesielt viktig hvis man skal hoppe på en våt trampoline, da våt matte kombinert med våte sko gir svært dårlig feste.

Hva med å kjøpe egne trampolinsokker?

Den aller tryggeste opplevelsen av å hoppe på trampoline får man ved å kjøpe egne trampolinesokker. Disse er som sokkene til babyer som nettopp har lært å gå med små gummidotter på undersiden. Disse gir veldig godt feste på trampolinen slik at sjansen for å skli er mye lavere. Samtidig ødelegger de ikke for spretten på trampolina.

Trampolinesokker selges ofte under navnet «antisklisokker«, og kan kjøpes på mange ulike klesbutikker og nettbutikker. Man får det ofte til barn på vanlige steder som H&M, mens voksne kan kjøpe det på apoteket.

Les også:

Legg igjen en kommentar