Pris for slange – dette koster det å skaffe din første slange

Det er mange som har fått seg slanger etter at det ble lov med hold av reptiler i 2017. Til sammen er det 9 ulike slanger som er lov å holde i fangenskap her i Norge, og i denne artikkelen skal vi se nærmere på hvor mye det koster seg å skaffe en av disse.

Vi ser i utgangspunktet kun på prisen for å kjøpe selve slangen og hvor mye det koster å fôre den, men i tillegg til denne må du jo betale for selve terrariet, innredning og utstyr. Dette kan koste alt fra 3 000 kroner til 15 000 kroner, avhengig av hvor stort terrarium du skal ha, hvor bra utstyr og så videre.

Les også: Beste reptil for nybegynnere.

Nedenfor tar vi for oss én og én art, og ser på prisen for denne. Som du raskt vil legge merke til er det et stort spenn. For nesten alle slangene gjelder regelen om at sjeldne morfer koster mer, og selv om en ungslange kan koste en tusenlapp er det ingenting i veien for å finne en slange som koster 5-6 tusen kroner.

På priseksemplene tar vi derfor i utgangspunktet for oss vanlige morfer, altså hva det vil koste deg å kjøpe en slange fra den arten hvis du bare tar den billigste fargen som er tilgjengelig.

For å si det veldig generelt ser vi at snoker er billigere, mens både boaer og pytonslangene er relativt dyre i innkjøp. Det er likevel litt forskjeller blant de ulike artene.

Slik har vi funnet prisen på de ulike slangene

Vi har sjekket prisene på de ulike slangene ved å fysisk reise til tre ulike dyrebutikker på Østlandet, kombinert med å spørre om prislister fra et par andre dyrebutikker via e-post. I tillegg har vi sjekket Finn.no for «brukte» dyr og ungdyr fra private oppdrettere.

Prisen vi skriver i denne artikkelen er en slags gjennomsnitt eller standardpris vi ser, og den faktiske prisen vil som regel variere med pluss-minus 200 kroner fra den prisen vi skriver som standard.

Pris på kornsnok

Kornsnok er blant de vanligste slangene man ser til salgs her i Norge, og prisen for en kornsnok ligger på rundt 1 000 kroner for et ungdyr. Voksne dyr eller spesielle farger koster mer.

Om du kjøper den privat kan prisen komme ned i 600-700 kroner, og det er ikke uvanlig å se ungdyr til rundt 700 kroner fra en privat oppdretter.

Kornsnok er den definitivt billigste slangen man kan kjøpe, noe som også er noe av grunnen til at det er den mest populære slangearten i Norge. Arten kan leve i over 20 år i fangenskap, og bli godt over én meter lang, selv om det tar en stund før den når denne lengden.

Pris på kongepyton

Kongepyton er hakket dyrere enn kornsnok, og pris på et ungdyr kan ligge på alt fra 1 500 kroner til 3 500 kroner. Oftest får man de til rundt 2 000. Voksne dyr koster stort sett alltid rundt 2 – 4 tusen kroner stykket.

Privat må man regne med 1 200 til 2 000 kroner for et ungdyr fra en oppdretter.

Kongepyton er en flott slange som blir omtrent halvannen meter, og er kjent for å krølle seg sammen til en ball om den utsettes for fare. Den har derfor det engelske populærnavnet «ball python».

Pris på grønn trepyton

Grønn trepyton er en nokså kostbar slange, og man må ut med rundt 5 000 til 7 000 kroner for et ungdyr. Eldre individer kan faktisk fort koste over 10 000 kroner, spesielt om de er av interesse for avl. Dette er med andre ord en av de dyrere slangene som koster mye i innkjøp.

I motsetning til mange av de andre slangene som er lov å holde er grønn trepyton fra regnskogomgivelser, så den trenger høyere temperaturer og høyere luftfuktighet enn mange av de andre artene. Det er en slange som ikke er spesielt enkel å håndtere, så den bør være mer noe man har for å se på, ikke for å ta ut av buret ofte.

Pris på hagetreboa

Også hagetreboa har typisk en pris på rundt 5 – 7000 kroner for et ungdyr. Her kan også eldre individer fort koste over 10 000 kroner.

Det er for øvrig veldig vanskelig å få tak i hagetreboa, og svært få dyrebutikker har disse inne. Som navnet tilsier lever den oppe i trær hvor den virrer seg rundt grenser. Den kan ble halvannen til to meter lang.

Pris på regnbueboa

Regnbuaboa er noe billigere enn andre boaarter, og ungdyr kan fås kjøpt for 2 000 til 4 000 kroner stykket. Også her er eldre dyr betydelig dyrere.

Regnbueboaer blir som regel rundt halvannen meter lange, og er svært lite aggressive. Navnet kommer av at skjellene bryter lys, noe som gjør at det ser ut som om den skinner i alle regnbuens farger når solstråler treffer den. De kan leve i godt over 20 år i fangenskap.

Pris på kongeboa

Prisen på en kongeboa ligger på mellom 2 000 og 3 000 kroner hos de fleste dyrebutikker. Som med de andre boaene er det betydelig høyere pris for eldre dyr.

Voksne dyr kan bli opptil 4 meter lange, men det er vanligere at de blir rundt 3 meter i fangenskap. De spiser en del, og må jevnlig ha mus i dietten sin. Til tross for størrelsen er de ikke aggressive i det hele tatt.

Pris på melkenok

Et ungdyr av arten melkesnok koster som regel mellom 1 500 og 2 000 kroner i vanlige dyrebutikker.

Det er flere som driver oppdrett på dem, så det er mulig å få ungdyr fra private oppdrettere også, men da må man regne med en pris på rundt 1 000 til 1 500 kroner.

Melkesnok er for øvrig en veldig flott slange som passer gdt for deg som skal ha din første slange. De blir bare rundt en meter til halvannen meter lange ved voksen størrelse, og er relativt enkle å ha med å gjøre. De kan bli opptil 12 år gamle i fangenskap, så sant de får riktig og godt stell.

Pris på teppepyton

Teppepyton er blant de dyreste slangene, og et ungdyr koster gjerne fra 4 000 kroner og opp til 8 000 kroner i dyrebutikker.

Det er svært få som driver oppdrett på teppepyton, så det er sjeldent å få dem billigere fra oppdrettere, men du kan være heldig å få større dyr til en god pris av folk som har gått lei av å holde dem.

Voksne teppepyton kan bli opptil fire meter lange, selv om de færreste faktisk blir så lange. Det er en fin slange for deg som er villig til å bruke mye penger på å få et fint terrarium til denne relativt store slangen, men kan være litt krevende for nybegynnere.

Pris på kongesnok

Kongesnok er nok den dyreste snoken, med priser på 2 – 3 tusen kroner for ungdyr. Dette er en art som kommer i mange ulike fargemofer, så det er også godt mulig å få dem mye dyrere enn dette. Den helt sorte morfen er derimot veldig vanlig å se til salgs i dyrebutikker, og er jevnt over populær.

Kongesnoken er nok den sjeldneste snoken å se i fangenskap, men det har mer å gjøre med at de andre snokene er veldig populære. Kongesnoken er nemlig ingen krevende art, og kan godt fungere fint for nybegynnere.

Les også:

2 kommentarer om “Pris for slange – dette koster det å skaffe din første slange”

Legg igjen en kommentar