Pris på leopardgekko – så mye koster en leopardgekko deg i innkjøp

Leopardgekko er en av reptilene som ble lovlig når Mattilsynet la frem positivlisten i 2018. Det betyr at det er helt lovlig å holde en leopardgekko, og man kan kjøpe disse både fra dyrebutikker så vel som fra private helt uten å bryte noen lover lenger. Dette har raskt utviklet seg til å bli en av de mest populære reptilene her i Norge, både på grunn av den praktiske størrelsen, men også fordi de er relativt billige, enkle å ha med å gjøre, og er veldig flotte å se på.

Det er veldig kule dyr, men selv om de er blant de billigste reptilene er de fortsatt litt dyre i innkjøp når man tenker på alt utstyret man trenger. Vi har sett litt nærmere på prisen på en leopardgekko, så fortsett å les nedenfor for å finne ut hvor mye det kommer til å koste deg å kjøpe en slik gekko selv, og hvor mye du må ut med for å få alt utstyret du trenger.

Les mer: Beste reptiler for nybegynnere.

Pris på en vanlig leopardgekko i dyrebutikk

Å kjøpe et leopardgekkoungdyr i en vanlig dyrebutikk koster som regel mellom 800kr og 1300kr. Altså rundt en tusenlapp for et ungdyr. Dette er en ganske standard pris for vanlige fargemorfer.

Ofte kan man få kjøpe komplette pakker med både utstyr, selve dyret og terrariet i én pakke. Her kan det være mulig å spare noen kroner ved å kjøpe alt samlet, selv om vi på ForklarMeg.com mener at det er lurt å kjøpe inn alt utstyret en stund før, sørge for at det fungerer skikkelig i noen dager, og så kjøpe inn dyret.

Det er også en del dyrebutikker som ikke har leopardgekko inne til salgs, men som kun skaffer det på bestilling. Så om du ikke ser dem der kan du spørre en ansatt om de har mulighet til å bestille inn en for deg, så pleier de som regel å fikse det.

Pris på en vanlig leopardgekko privat

Det kan være mye penger å spare på å kjøpe en leopardgekko privat. Det var en del som kjøpe seg reptiler når det først ble lovlig, men som nå har lagt dem ut på Finn.no, så det er mulig å få tak i relativt billige dyr der fra tid til annen. Ofte kan man få kjøpt de til 600 – 700 kroner stykket der, selv om en pris på rundt tusenlappen heller ikke er uvanlig å se.

Med litt flaks kan du også være heldig og få med deg alt av utstyr til bare en liten brøkdel av prisen. Ser du en komplett pakke med både dyr og alt utstyr til bare 2-4 tusen kroner bør du hive deg på telefonen!

Private oppdrettere av leopardgekkoer kan også være noen få hakk billigere enn dyrebutikker, men som regel er de ikke det. Her får man heller kvalitet på dyrene fremfor at man sparer veldig mye penger, samt at oppdrettere typisk er interessert i litt andre farger enn det dyrebutikkene tar inn. Så prisen på en leopardgekko fra en oppdretter ligger også gjerne på rundt en tusenlapp per dyr.

Spesielle fargemorfer av leopardgekko koster mer

Det finnes utrolig mange ulike fargemorfer av leopardgekko, og disse kan være mye mer kostbare enn vanlige fargemorfer. Det er vel egentlig ingen øvre grense for hva en spesiell fargekombinasjon kan koste, men de fleste koster heldigvis ikke mer enn tre-fire tusen. Det er likevel betydelig dyrere for mange av disse spesielle fargene sammenlignet med en vanlig en, så det er jo noe man må vurdere om man vil ha eller ikke.

Det er for øvrig verdt å merke seg at det ikke er noe forskjell på selve leopardgekkoen utenom fargen. Dyrene har akkurat samme adferd, behov og alt sånt.

Leopardgekko
Leopardgekko. Foto publisert med tillatelse.

Pris på alt utstyret man trenger for å holde en leopardgekko

Selve utstyret for å holde en eller et par med leopardgekkoer er betydelig høyere enn prisen for å kjøpe selve dyret. Et minstetall vi gir er 5 000 kroner, men det er mer sannsynlig at den totale summen for hele pakken er nærmere 10 000 når du har skaffet alt du trenger. Det er viktig med et godt UV-lys, skikkelig måleutstyr, godt underlag og riktige dekorasjoner når du skal holde leopardgekkoer, så vær klar over at det kommer til å bli ganske dyrt.

Les mer: 11 ting du må ha når du skal drive med reptiler.

Det koster også en del for selve terrariet. Dette kan fort koste tre-fire tusen kroner i seg selv.

Les mer: Valg av terrarium for leopardgekko.

Pass på å få med deg riktig mat

Når man holder leopardgekkoer må de få levendefôr i form av insekter som sirisser, melormer, zophobas, gresshopper, og ikke noen andre typer fôr. Man trenger derfor både denne typen mat, så vel som et egnet sted å ha det. Som regel er ikke fôret en spesielt høy utgift, men det er greit å være klar over.

Mange liker å drive oppdrett av eget fôr, men det krever også litt mer utstyr enn å bare kjøpe det på dyrebutikken hver gang man trenger der. Man bør derimot ha et oppsett for å kunne ha fôr hjemme i en egen boks i en periode, så slipper du å løpe ned på dyrebutikken i hytt og pine.

Les også:

En kommentar om “Pris på leopardgekko – så mye koster en leopardgekko deg i innkjøp”

 1. Ville bare tilføye at dyr med kjent genetikk som regel nesten alltid er dyrere enn prisene som oppgis her. Så dersom man ønsker å vite hva slags genetiske mutasjoner ens dyr har, må man være villig å betale mer. De fleste leopardgekko-oppdrettere, samt dyrebutikker selger dyr uten kjent genetikk. Mange dyr selges også feilmerket som f.eks Mack snow, når de er normale eller Eclipse, når de er fake Eclipse osv….

  Så hvis en ønsker å vite hva dyret er for noe (rent genetisk), så må man få kjøpt dyret hos en oppdretter som faktisk kan utføre genetiske kalkulasjoner. I tillegg må oppdretteren ha god peiling på generell genetikk.

  Alt som selges i dyrebutikk samt på det private markedet er som regel av kjæledyrkvalitet, ikke av avlskvalitet. Altså dyr med skjulte/recessive genvarianter. Med andre ord vet en som regel ikke hva dyret er (siden mye dyr feilmerkes pga oppdretters manglende kompetanse) og/eller vet ikke hva slags gener leopardgekkoen bærer. Så hvis det er viktig for eier å vite hva et dyr er, rent genetisk, så er det lurt å kjøpe leopardgekkoen fra en oppdretter som kan faget sitt.

  Hvis genetikk ikke spiller noen rolle, er det fortsatt lurt å kjøpe fra en oppdretter som driver etisk avl av leopardgekko. Leopardgekkoer kan ha noe som heter Cryptosporidium Varanii («Krypto») som er en dødelig parasitt, det ikke finnes noen kur mot. Det skumle er at man ikke bare ved å se på dyret kan vite om leopardgekkoen er bærer av parasitten eller ikke. Av den grunn er det noen få oppdrettere i verden som tester for denne dødlige parasitten. Derfor er det lurt å kjøpe fra en oppdretter som tester for Krypto og som for øvrig har fokus på å forebygge parasittene generelt.

  Med vennlig hilsen,
  Castle Of Geckos

  Svar

Legg igjen en kommentar