Hva spiser havørn? Forklart

Havørn er den største rovfuglen vi har her i Norge, og en voksen ørn kan få et vingespenn på godt over 2 meter. Som man kan gjette fra navnet er havørnen tilknyttet havet, så betyr det at den spiser fisk?

I Norge spiser havørn faktisk veldig mye fisk og sjømat. Dette gjør den ved å bruke klørne sine til å gripe fatt i fisk som er rett ved havoverflaten. Den kan ta med seg fisken for å spise den på land, men kan ikke bare med seg fisk på mer enn omtrent 2,5 kg. Havørn spiser også åtsel, altså dyr som har dødd av andre årsaker, og er helt avhengig av dette på vinteren.

En havørn som gjør seg klar til å fange en fisk

Når det kommer til åtsler spiser den alt den får tak i. Så om den finner en død sau, et dødt reinsdyr eller kanskje en død rødrev, så spiser den gjerne av kadaveret. Disse er derimot ofte for store til at havørnen kan være med seg kadaveret, og må spise det der hvor den finner det.

Havørn er også kjent for å spise på kadaver fra døde hvaler, og en standet hval er jo et festmåltid for havørnen, da den kan spise på denne hvalen i lang tid fremover, og slipper da å lete etter annen mat i denne perioden.

Les også:

Legg igjen en kommentar