Hva spiser griser og villsvin? Forklart

Griser er et husdyr som brukes for å produsere kjøtt, så vel som et kjæledyr for noen, spesielt når det er snakk om såkalte minigriser. Det er faktisk mulig å ha en gris som kjæledyr selv i leiligheter, men hva skal man egentlig fôre griser med, og hva spiser griser vanligvis?

Griser er en ekte alteter som kan spise både kjøtt og planter. Når den er et husdyr får den typisk kraftfôr, grovfôr (i praksis høy og gras), og miljøfôr som er rester fra matavfall og lignende. I naturen spiser ville griser / villsvin føde den finner nede i bakken ved å grave opp jorda så vel som å lete på bakken, og spiser ting som sopp, frukt, korn, rotfrukter, grønnsaker, nøtter, smådyr, fugler, egg og mer.

På mange måter minner faktisk grisen mye om oss mennesker i at den har en såpass variert diett. Den kan fint spise det aller meste vi mennesker kan, og har en utrolig stor variasjon i naturen, noe som faktisk er ganske uvanlig for dyr som lever vilt i naturen på denne måten.

Griser som brukes til matproduksjon får også ofte en del variasjon i kosten, men her er altså grovfôr og kraftfôr basismaten deres.

Hva skal man fôre minigris med?

Hvis du har kjøpt deg en minigris for å ha som kjæledyr kan du fôre den med kraftfôr beregnet for gris som basisfôr. Dette er fôr som inneholder alt den trenger av vitaminer og næringsstoffer, og sørger for at den i alle fall ikke får noen mangelsykdommer eller noe sånt. Format Vekst 110 fra Felleskjøpet er en ålreit type kraftfôr til en voksen gris, men det vil avhenge litt av type gris og alder. Unger og eldre griser bør få annen type kraftfôr.

Du bør også gi minigrisen din høy, malm eller gras jevnlig for å holde fordøyelsen god. Dette er veldig viktig for grisen.

Det er selvsagt helt innafor å gi grisen det som er av matrester, og som ordtaket sier går det meste i grisen. Det er lurt å passe på at den får et variert kosthold bestående av både kjøtt og grønnsaker, men om du gir den kraftfôr er det ikke livsviktig at du har veldig stor variasjon.

Det viktigste unntaket fra regelen er at de ikke skal få rødt kjøtt. Dette tåler de ikke!

Blir minigriser store av å få kraftfôr?

Det er mange som ser ut til å tro at minigriser vokser til «vanlig» grisestørrelse om den får kraftfôr, men dette stemmer ikke. Så lenge den får den mengden mat den trenger og den mosjonen den trenger vil den ikke bli spesielt stor.

Les også:

Legg igjen en kommentar