Hvilken valuta bruker man i Australia? Forklart

I denne artikkelen skal vi undersøke hvilken valuta som brukes i Australia og gi et innblikk i dens historie og egenskaper.

Australsk dollar (AUD) er den offisielle valutaen som benyttes i Australia, inkludert på øyene Christmas, Cocos og Norfolk.

Uluru Rock i Australia
Uluru Rock i Australia

Australsk dollar – en moderne valuta

Australsk dollar (AUD) ble innført 14. februar 1966, som erstatning for det australske pundet, i et forsøk på å modernisere valutasystemet og forenkle valutaberegninger. Dette skiftet i valuta fulgte internasjonale trender, da flere land hadde gått over til decimalbaserte valutasystemer i løpet av 1900-tallet.

Symbol og kode for Australsk Dollar

Australsk dollar er ofte symbolisert ved «$» og noen ganger med «A$» for å skille den fra andre dollarkurser. Den internasjonale valutakoden for australsk dollar er «AUD» i henhold til ISO 4217-standardene.

Australske mynter og sedler i omløp

Australske mynter finnes i valører på 5, 10, 20 og 50 cent, samt 1 og 2 dollar. Sedlene kommer i valører på 5, 10, 20, 50 og 100 dollar. De nyere sedlene er trykt på polymer, noe som gir dem økt holdbarhet og sikkerhet mot forfalskning.

Sydney i Australia

Slik veksler du til Australsk Dollar

Turister og besøkende som kommer til Australia må veksle sine norske kroner til australske dollar for å kunne gjøre kjøp og betalinger i landet.

Valutaveksling kan gjøres hos banker, autoriserte vekslingskontorer eller på internasjonale flyplasser. Vekslingskursen mellom australsk dollar og andre valutaer kan variere daglig, avhengig av markedssvingninger og økonomiske faktorer.

Det er også mulig å betale med bankkort de fleste steder i Australia.

Australsk dollar i internasjonal sammenheng

Australsk dollar regnes som en av de viktigste handelsvalutaene internasjonalt og er rangert blant de ti mest omsatte valutaene i verden.

Dette skyldes blant annet Australias sterke økonomi og handelsforbindelser med andre land. Australsk dollar påvirkes av faktorer som råvarepriser, spesielt gull og jernmalm, ettersom Australia er en stor eksportør av slike varer.

Blue Mountains i Australia
Blue Mountains i Australia

Les også:

Legg igjen en kommentar