Hvordan få et internasjonalt førerkort

Når man skal reise til utlandet er det ofte digg å ha en leiebil i noen dager. Da kan man utforsket landet i fred og ro, og bare sette seg i bilen for å kjøre hvor enn man måtte ønske uten å tenke over avreisetidspunkt eller om det går en buss tilbake på kvelden igjen.

I en del land fungerer det fint med det vanlige, norske førerkortet, og da kan du bare reise ned og kjøre bil uten å stresse noe mer over det. Dette gjelder for alle land i EU eller EØS, så om du reiser i Europa fungerer et vanlig førerkort, med unntak av noen få land i Øst-Europa. Noen land som USA krever ikke internasjonalt førerkort, men det kan likevel være kjekt å ha for å gjøre det enklere for konstablene om du blir stoppet i en kontroll.

Det er også noen land hvor det er helt nødvendig med et internasjonalt førerkort, og skal du for eksempel reise til Japan eller andre land i Asia må du ha et internasjonalt førerkort for å få leie bil og kjøre på veien lovlig. I denne artikkelen skal vi se nærmere på hvordan man skaffer seg et internasjonalt førerkort, og hvordan man bruker det.

Slik får du tak i et internasjonalt førerkort

Alle som har et norsk førerkort kan søke om å få et internasjonalt førerkort. Man kan bestille internasjonale førerkort fra en godkjent aktør som f.eks NAF her eller KNA her. Prisen er typisk 300 – 400 kroner, og er et dokument som sendes hjem til postkassen din.

Bil som kjører på vinteren

Det er viktig å være klar over at det internasjonale førerkortet ikke egentlig er et førerkort. Det er isteden en slags oversettelse som skal brukes som et vedlegg til førerkortet ditt. Du må med andre også også ta med deg det faktiske førerkortet ditt når du reiser, og trenger å vise frem både førerkort og det internasjonale førerkortet når du blir stoppet i landene hvor det kreves.

Det finnes to typer internasjonale førerkort, og de fleste land krever internasjonale førerkort etter den såkalte Genèvekonvensjonen fra 1949. Noen andre land krever internasjonale førerkort etter Wienkonvensjonen i 1969, og skal du for eksempel kjøre bil gjennom flere land i Asia eller Sør-Amerika kan du trenge begge typene på samme reise. Her er en oversikt over hvilket internasjonalt førerkort som trengs i ulike land.

Det kan ta opptil 10 dager fra man bestiller internasjonalt førerkort til det er fremme i postkassen, så det er anbefalt å være ute i god tid før man skal reise til utlandet.

Gyldigheten på det internasjonale førerkortet er enten 1 eller 3 år, og avhenger av hvilken type du trenger. Internsjonale førerkort fra Genèvekonvensjonen har 1 års gyldighet, mens Wienkonvensjonen har 3 år.

Les også:

Legg igjen en kommentar