Førerkort for bobil forklart

Det er mange som drømmer om en idyllisk reise med familien nedover langs Europa eller på kryss og tvers av Norge i en bobil, og det er jo ikke så rart. Her har man både transport og oppholdssted i samme pakke, og det er en veldig enkel måte å reise på hvor man ikke trenger å stresse med å finne hotellrom, forhold til seg offentlig transport, eller måtte styre med stort annet enn å kjøre og finne egnet parkering.

For å kunne kjøre bobil trenger man selvsagt et førerkort og en egnet bobil som passer til førerkortet ditt. I denne artikkelen skal vi se nærmere på hva slags førerkort man trenger for å kjøre vanlige bobiler på norske veier.

Hva slags førerkort trenger man for å kjøre bobil?

Det er ingen spesielle førerkort for bobil, og dette reguleres istedenfor av vekten til bobilen. Det er faktisk en del bobiler som kan kjøres med førerkort klasse B (vanlig bilsertifikat), men da må totalvekten være under 3 500 kg. De fleste bobiler veier litt mer enn dette, og da må du ha minst førerkort klasse C1 (lett lastebil).

Hvis du kun har vanlig førerkort for bil er det altså mulig å kjøre bobil, men du må være litt obs når du både kjøper bilen og laster den. For selv om flere bobiler kun veier rundt 3 tonn blir fort totalvekten over 3 500 kg når du pakker den full av klær og ting for flere uker på veien, for ikke å snakke om vekten til passasjerene.

Om du vil laste bobilen mye eller ha en større bobil med mye plass må du som regel gå for førerkort klasse C1. Dette er den typen førerkort som heter lett lastebil, og er den typen førerkort som er enklest å ta hvis du skal kjøre bobil. Det er også mulig å kjøre bobil med førerkort klasse C, men det er sjeldent at bobilene er så tunge at du trenger det.

Hvor mye koster førerkort for bobil?

Å ta førerkort klasse C1 (lett lastebil) er faktisk ikke så veldig dyrt. Du trenger litt teorikurs, kun én obligatorisk kjøretime, og en håndfull med ulike obligatoriske kurs. I tillegg kommer selve oppkjøringen og leie av bil til denne.

Total sett kan man forvente å betale omtrent 20 000 kroner for å ta førerkort klasse C1. Med denne kan du kjøre de aller fleste bobiler uten problemer.

Så det koster en del penger å skulle ta førerkort for å kjøre større bobiler, og summen er stor nok til at man bør ta den med i vurderingen når man skal vurdere hvorvidt man skal kjøpe bobil eller ikke.

Hvis du ikke allerede har førerkort klasse B kan du forvente å måtte ut med et sted mellom 25 000 og 30 000 for å ta dette, avhengig av hvor mange kjøretimer du trenger.

Hva skjer om man har for tung last?

Med førerkort klasse B kan man altså ha totalvekt på 3 500 kg, mens førerkort med klasse C1 kan ha opptil 7 500 kg. Men hva skjer egentlig hvis man er for tungt lastet i forhold til førerkortet man har?

Akkurat hvilke sanksjoner det får om man kjører et kjøretøy som er for tungt i forhold til førerkortet sitt avhenger litt av situasjonen og hvor mye overvekt det er snakk om. Det er også forskjell på om du har lastet en bobil du har lov til å kjøre for tung, kontra om du kjører en bobil du i utgangspunktet aldri har lov til å kjøre. Som oftest er det snakk om bot på en del tusen kroner, samt pålegg om å fjerne overvekten, men det er selvsagt mulig å få strengere sanksjoner i alvorlige tilfeller.

Les også:

Legg igjen en kommentar