Hvilket førerkort trenger man for mopedbil? Forklart

Mopedbiler har tatt Norge med storm, og i praksis er det jo bare en liten bil som går litt sent. Den store fordelen er at man kan ta mopedbillappen som 16 år, så da kan man få seg en liten bil man kan gjøre selv om man ikke har fylt 18 år ennå. Det er jo kjekt hvis man har lang skolevei og ønsker å kjøre selv på vinteren eller dager med dårlig vær.

Men hvilket førerkort er det man trenger for å kunne kjøre en vanlig mopedbil?

For å kjøre mopedbil trenger du enten førerkort med klasse AM eller klasse AM 147. 16-åringer kan ta førerkort klasse AM 147 for å kjøre mopedbil, mens de over 18 år kan ta førerkort klasse B eller A som også gir klasse AM etter fullført oppkjøring. Så den vanlige billappen gir også førerkort for mopedbil.

Det er derimot verdt å merke seg at det koster mer å ta lappen for mopedbil enn for vanlig moped. Det er aller vanligst at man må ut med rundt 12 000 kroner for førerkortet til å kjøre mopedbil, så det er jo langt ifra gratis.

Dersom du har vanlig førerkort for bil har du det som kalles en «blank» AM-klasse. Denne gir deg rett til å kjøre alle kjøretøy som omfattes av de ulike AM-klassene, inkludert både vanlige mopeder og mopedbiler.

Skal man velge klasse AM 147 eller klasse AM 146?

Klasse AM 146 gir kun rett til å kjøre mopeder på 2 hjul, så med denne har man ikke lov til å kjøre en vanlig mopedbil som typisk har fire hjul. For å kjøre en mopedbil med 3 eller 4 hjul trenger man klasse AM 147, eller en «blank» AM som man får når man tar lappen for vanlig personbil.

Det eneste unntaket er mopedbiler på under 150 kg. Disse har man lov til å kjøre selv med førerkort AM 146, men problemet er at vanlige mopedbiler veier over 400 kg, så i praksis har det ingen betydning. Denne formuleringen er laget for at man med klasse AM 146 kan kjøre lette ATV-kjøretøy.

Les også:

2 kommentarer om “Hvilket førerkort trenger man for mopedbil? Forklart”

  1. Jeg er 83 år og har kjørt biler i 65 år, nå har jeg ikke rett til å kjøre bil, ønsker mopedbil:
    Må jeg ta førerkort?

    Mvh John Moen

    Svar

Legg igjen en kommentar