Reise til utlandet med dagpenger forklart

Å sitte hjemme på ræva mens man er permittert fra jobb eller er på leiting etter ny jobb er aldri noe moro, selv om vi er så heldige at vi får dagpenger her i Norge.

Når man mottar dagpenger fra NAV er man i en situasjon hvor man skal være aktivt arbeidssøkende, så kan man egentlig ta en reise til utlandet når man mottar dagpenger fra NAV?

Det er lov å reise til utlandet mens man mottar dagpenger, men du skal gi beskjed til NAV på forhånd, og føre dagene som feriedager på meldekortet ditt. Du kan fint dra på ferie til utlandet så lenge det er avklart, men om du har mottatt dagpenger i mindre enn 52 uker har du ikke krav på dagpenger under ferien.

Så de aller fleste får ikke dagpenger når de er på ferie. Samtidig er det helt lov å ta ferie hvis det er avklart på forhånd, men om du reiser en uke til utlandet får du da ikke utbetalt dagpenger for denne perioden. Du mister derimot ikke retten til å fortsette på dagpenger når du kommer tilbake fra ferie.

Dersom du har fått dagpenger i mer enn 52 uker kan du ha krav på dagpenger mens du er på ferie, selv om det er i utlandet. Du kan få opptil 4 uker ferie hvor du fortsatt får dagpenger.

Så etter å ha mottatt dagpenger i et helt år kan du faktisk nyte en ferie mens du fortsatt får dagpenger.

Egne regler for dagpenger om du søker arbeid i utlandet

Reglene ovenfor er myntet mot deg som tenker å reise til utlandet for å dra på ferie, men dersom du ønsker å søke arbeid i et annet land gjelder det egne regler. I praksis kan man nemlig søke jobber i alle land innenfor EØS mens man mottar dagpenger, men må ha mottatt dette i 4 uker før man kan reise til utlandet for å søke jobb der.

Før du reiser til et annet EØS-land for å søke jobb må du sende en søknad til NAV om å få beholde dagpengene. Hvis den innvilges kan du reise for å søke etter jobb, men må fortsatt sende meldekort til Norge.

Samtidig må du registrere deg som arbeidssøker i det landet du reiser til, og den nøyaktige fremgangsmåten for dette vil selvsagt variere fra land til land.

Reiser innad i Norge mens man mottar dagpenger

Du har rett til å oppholde deg hvor du vil i Norge mens du mottar dagpenger, så lenge du har mulighet til å være tilgjengelig for jobb. Så det er ingenting i veien med å være på hytta når du får dagpenger, men om arbeidsgiveren din ringer deg og sier at du kan komme tilbake på jobb neste dag må du kunne dette. Det samme gjelder om NAV ønsker at du skal delta på et kurs eller noe sånt.

Om du er på en ferie i Norge hvor du ikke umiddelbart kan reise tilbake på jobb må du også føre dette som ferie hos NAV, og får da ikke utbetalt dagpenger i ferien.

Les også:

Legg igjen en kommentar