Hvor mye koster det å bestille nytt førerkort? Forklart

Det er alltid kjedelig å miste førerkortet, for om man blir stoppet i en politikontroll uten førerkortet kan det vanke nokså dyre bøter. Det er to måter å bestille nytt førerkort på; enten kan man fikse det selv via internett, eller så kan man møte opp på nærmeste trafikkstasjon. Det er også ulike priser, og man sparer faktisk litt penger på å bestille det selv. 

Selvbetjeningen foregår via nettsidene til Statens vegvesen, og lar deg bestille nytt førerkort dersom du har mistet det. Du kan derimot ikke ta bilde eller gjøre endringer på kortet der, så dette må du ned på trafikkstasjonen for å fikse.

Om du kun skal bestille et nytt førerkort kan du gjøre det via nettsidene deres på https://www.vegvesen.no. Prisen for dette ligger på 145kr, og førerkortet leveres da i postkassa etter en ukes tid. 

Dersom du må fysisk ned på trafikkstasjonen for å gjøre det ligger derimot prisen på 310kr. Det er med andre ord litt over dobbelt så dyrt, men dersom du må ta bilde har du ikke noe valg. Den høyere prisen er laget for å oppmuntre folk til å heller bruke selvbetjeningen, slik at det blir mindre kø og arbeid på selve trafikkstasjonen. 

Les også: Slik bestiller du et nasjonalt ID-kort.

Til tross for at man bestiller førerkortet på stasjonen må man likevel vente omtrent like lenge som når man bestiller det på internett. En fordel med å bestille på stasjonen er likevel at man kan få printet ut et midlertidig bevis på at man har førerkortet. Dette beviset varer i to uker, så det fungerer dersom man blir stoppet frem til førerkortet har kommet frem i posten. 

Disse prisene gjelder for 2020, og dersom du leser denne artikkelen i 2021 eller senere er det mulig at prisene har endret seg. Prisene avgjøres av Stortinget årlig, og vedtas i statsbudsjettet, så de kan i prinsippet endres årlig, selv om de i praksis ikke gjør det. 

Det er mange som tror at det er veldig dyrt å miste førerkortet sitt, men gebyret på 145kr for å bestille et nytt kort er langt ifra like ille som de fleste tror. Derfor er det ikke noen krise å rote det vekk, selv om det selvsagt er surt. 

Få førerkortet på mobilen

Dersom du er en person som ofte roter bort førerkortet ditt kan det også lønne seg å skaffe det på mobilen, og førerkort på mobilen er faktisk like gyldig som er fysisk førerkort. Man kan også ha mobilførerkortet som en backup i tilfelle man glemmer å ta med seg det vanlige førerkortet når man er ute og kjører. Man må ha BankID eller Buypass for å logge inn på appen, og denne appen kan lastes ned fra App Store for iOS eller på Play Store for Android. Appen heter enkelt nok “Førerkort”, og er gitt ut av Statens Vegvesen. Selve appen er helt gratis, og her kan man derfor få seg gratis førerkort

Merk at dette digitale førerkortet ikke gjelder som gyldig legitimasjon på samme måte som det fysiske førerkortet gjør! Du er dessuten selv ansvarlig for å ha nok strøm tilgjengelig når du blir stoppet i kontroll, så det er fortsatt noen ulemper med å kun ha digitalt førerkort. Det er derfor anbefalt å ha dette som en ekstra løsning, ikke som en primærløsning. 

Les også:

Legg igjen en kommentar