Hvordan lage egen såjord av løv

Når man skal dyrke egne planter, kanskje for å kunne høste egne grønnsaker noen måneder frem i tid, trenger man ofte en god del med såjord.

Det er også mange som ikke liker å kjøpe såjord fra kommersielle aktører av ulike grunner, kanskje først og fremst fordi mye såjord inneholder en del torvmose. Denne eksporteres fra en sårbar naturtype, og er heller ikke spesielt god for plantene dine, men den er billig og ofte brukt i såjord og annen jord.

Heldigvis er det enkelt å lage sin egen såjord, og dersom du har en hage får du tilgang til alt du trenger helt gratis hver høst. Man kan nemlig lage knallgod såjord av gamle blader som faller fra trærne dersom man kombinerer det med matavfall i en komposthage. Bland komposten med omtrent 15 centimeter med matavfall, og bruk deretter 5 centimeter med løv.

La dette stå, eller lag flere og flere lag med 15 cm matavfall og 5 cm løv, så har du veldig god såjord klar til våren kommer og du er klar for å så spirer, frø og stiklinger. Man bør røre litt rundt i komposthaugen med jevne mellomrom for å sikre at hele komposten får nok luft, noe løvene også er med på å hjelpe til med.

Om du får for mye løv kan dette enkelt oppbevares i en stor søppelsekk, så er det bare å strø på når du har fått en del matavall på komposthaugen igjen.

Les også:

Legg igjen en kommentar