Hvordan lage vegansk fløte

Vegansk fløte er en viktig ingrediens i plantebasert matlaging. Her er en guide til hvordan du kan lage vegansk fløte hjemme, samt ulike anvendelsesområder for denne fløteerstatningen.

Lag vegansk fløte ved å blande nøtter, frø eller tofu med vann og eventuelle smakstilsetninger. Bruk ulike baser for å variere smak og konsistens, og eksperimenter med ulike bruksområder i matlaging og baking.

Hvordan lage vegansk fløte

Nøttebasert fløte

Nøttebasert vegansk fløte gir en fyldig og kremet konsistens, og kan lages av ulike nøtter som cashewnøtter, mandler eller macadamianøtter. Følg denne enkle fremgangsmåten:

 1. Bløtlegg nøttene i vann i 4-8 timer, eller over natten. Dette gjør dem mykere og lettere å blende.
 2. Sil av vannet og skyll nøttene godt.
 3. Ha nøttene i en blender sammen med kaldt vann. Mengden vann avhenger av ønsket konsistens, men et godt utgangspunkt er 1 del nøtter til 2 deler vann.
 4. Blend til en jevn og kremet konsistens. Sil eventuelt blandingen gjennom en finmasket sil eller osteklut for å fjerne eventuelle nøttebiter.
 5. Oppbevar fløten i kjøleskapet i en tett beholder. Den kan holde seg i 3-5 dager.

Frøbasert fløte

Frøbasert fløte kan lages av frø som solsikkefrø eller gresskarkjerner. Denne typen fløte er et allergivennlig alternativ til nøttebasert fløte. Fremgangsmåten er lik den for nøttebasert fløte:

 1. Bløtlegg frøene i vann i 4-8 timer, eller over natten.
 2. Sil av vannet og skyll frøene godt.
 3. Ha frøene i en blender sammen med kaldt vann, og blend til en jevn konsistens. Sil eventuelt blandingen for å fjerne eventuelle frøbiter.
 4. Oppbevar fløten i kjøleskapet i en tett beholder. Den kan holde seg i 3-5 dager.

Tofubasert fløte

Tofubasert fløte er et proteinrikt alternativ som passer godt for de som ikke tåler nøtter eller frø. Bruk fast silketofu for best resultat.

 1. Skjær tofu i mindre biter og ha dem i en blender sammen med kaldt vann. Mengden vann avhenger av ønsket konsistens, men et godt utgangspunkt er 1 del tofu til 1 del vann.
 2. Blend til en jevn og kremet konsistens.
 3. Oppbevar fløten i kjøleskapet i en tett beholder. Den kan holde seg i 3-5 dager.

Smakstilsetninger og variasjoner

Vegansk fløte kan enkelt tilpasses ulike smakspreferanser og oppskrifter ved å tilsette ulike ingredienser.

Søt vegansk fløte: For å lage en søt vegansk fløte, tilsett søtning etter smak, for eksempel lønnesirup, agavesirup eller sukker. Dette passer godt i desserter og bakverk.

Salte og krydrede varianter: For en salt og krydret vegansk fløte, tilsett en klype salt og eventuelt krydder som hvitløkspulver, løkpulver eller næringsgjær. Denne typen fløte kan brukes i sauser, supper og gratenger.

Syrlig vegansk fløte: For å lage en syrlig vegansk fløte, tilsett noen dråper sitronsaft eller eddik. Dette gir en smak som ligner på rømme eller creme fraiche, og kan brukes i dressinger, sauser og som topping på ulike retter.

Bruksområder for vegansk fløte

Vegansk fløte kan brukes i en rekke oppskrifter og retter, og erstatter enkelt vanlig fløte fra dyr.

Matlaging: Vegansk fløte kan brukes i sauser, supper og gratenger, samt i pasta- og risottoretter. Den gir en kremet konsistens og rik smak, uten å bruke meieriprodukter.

Baking: I baking kan vegansk fløte erstatte kremfløte i oppskrifter som krever en fyldig og kremet konsistens, som for eksempel kaker, muffins og paier.

Dessert: Vegansk fløte kan piskes til krem og brukes som topping på desserter som frukt, iskrem og kaker. For best resultat, bruk en nøtte- eller frøbasert fløte med litt høyere fettinnhold og tilsett litt søtning og eventuelt et stabiliseringsmiddel som f.eks. johannesbrødkjernemel.

Les også:

Legg igjen en kommentar