Hvordan oppbevare amaryllisløk

Amaryllisløk er populære for sine store, prangende blomster, men for å få dem til å blomstre år etter år er det viktig å oppbevare løkene riktig. Denne artikkelen gir deg en guide til oppbevaring av amaryllisløk.

Følg denne guiden for å lære hvordan du oppbevarer amaryllisløk riktig, fra graving og tørking til lagring i et passende miljø, for å sikre at løkene blomstrer vakkert neste sesong.

Graving og tørking av amaryllisløk

 1. Vent til bladverket visner og blir brunt, som regel i løpet av sommeren eller tidlig høst. Dette indikerer at løken har samlet nok energi for neste sesongs vekst.
 2. Grav opp løkene forsiktig med en hagespade eller -grep. Pass på å løsne jorden rundt løken før du løfter den forsiktig ut av jorden.
 3. Rist av overflødig jord fra løkene og fjern eventuelle røtter som henger løst.
 4. La løkene tørke i et skyggefullt, godt ventilert område i omtrent en uke. Dette hjelper med å forhindre råte og mugg under lagring.

Riktig lagring av amaryllisløk

 1. Pakk hver løk inn i papir, for eksempel avispapir eller matpapir, for å beskytte dem mot fuktighet og direkte kontakt med andre løker.
 2. Legg de innpakkede løkene i en pappeske, en plastboks med ventilasjonshull eller en nettpose. Pass på at løkene ikke berører hverandre for å minimere risikoen for smitte ved eventuelle sykdommer.
 3. Oppbevar løkene på et mørkt, kjølig og tørt sted, med en temperatur mellom 10-15 °C. En kjeller, garasje eller bod kan være ideelle steder for lagring.
 4. Sjekk løkene jevnlig for tegn på råte eller mugg. Fjern eventuelle løker som viser tegn på sykdom for å hindre spredning til de andre løkene.

Gjenplanting av amaryllisløk

 1. Når det er på tide å plante løkene igjen, vanligvis i september eller oktober, fjern papiret og inspiser løkene nøye. Fjern eventuelle myke eller råtne deler og plant bare friske, sunne løker.
 2. Velg et godt drenert sted i hagen med delvis skygge. Løkene kan også plantes i potter med dreneringshull og fylt med godt drenert jord.
 3. Plant løkene med spissen pekende oppover, og dekk til med jord slik at omtrent halvparten av løken er synlig over jordoverflaten.
 4. Vann løkene forsiktig, og pass på å ikke overvanne. Amaryllisløker tre
 5. ger jevn fuktighet, men tåler ikke å bli stående i vann.
 1. Etter planting, dekk jorden rundt løkene med et lag mulch, for eksempel hakkede blader eller kompost, for å hjelpe med å holde på fuktigheten og forhindre ugressvekst.
 2. Amaryllisløkene bør begynne å spire etter noen uker, og vil vanligvis blomstre i løpet av vinteren eller tidlig på våren. Pass på å gi dem tilstrekkelig vann og næring i vekstsesongen for å fremme sunn vekst og vakre blomster.

Amaryllisløk i potter

Hvis du foretrekker å dyrke amaryllisløkene i potter, er det noen ekstra tips for oppbevaring og gjenplanting:

 1. Når bladverket visner og blir brunt, reduser vanningen gradvis for å la løken gå inn i en hvileperiode.
 2. Oppbevar potten med løken i et mørkt, kjølig og tørt sted, som beskrevet tidligere, i løpet av hvileperioden.
 3. Etter 8-10 uker, ta potten ut av lagring og plasser den i et lyst og varmt område. Øk vanningen gradvis for å stimulere vekst.
 4. Når de nye skuddene begynner å vokse, fortsett å gi rikelig med vann og næring. Amaryllisen vil vanligvis blomstre i løpet av vinteren eller tidlig på våren.

Konklusjon

Oppbevaring av amaryllisløk er avgjørende for å sikre at de blomstrer år etter år. Ved å følge trinnene i denne artikkelen for graving, tørking, lagring og gjenplanting, vil du kunne nyte de vakre amaryllisblomstene hver sesong.

Les også:

Legg igjen en kommentar