Hvor mye veier 1 liter vann? Forklart

I gamledager var liter brukt som standardmål for væsker, men i dag har man gått over til å bruke volum som det offisielle målet. Liter lever likevel i beste velgående i daglig bruk, og de fleste av oss ønsker jo å måle ting som vann i liter istedenfor kubikkmeter. Men hvor mye veier egentlig 1 liter vann?

1 liter vann veier nøyaktig 1 kg når vannet er 4 °C. Selv om vannet er romtemperatur regner man i praksis vannet for å fortsatt veie 1 kg, men om den fryser til is vil 1 liter is veie litt under 1 kg.

Glass med vann

Grunnen til at vann veier så nøyaktig som 1 kg per liter er at literen faktisk ble definert ut ifra vekten til 1 kg med vann. Så det er ingen magi eller naturlov som har bestemt dette, men heller menneskene som bestemte seg for å lage liter som mål.

For å definere 1 liter vann brukte de 1 kg med smeltet is som da holdt 4 °C. Om vannet blir litt varmere vil det ha en lavere tetthet, så i teorien vil 1 liter vann veie 0,99828 kg om det er 20 °C. Dette er likevel så tett på 1 kg at man i praksis regner med at 1 liter vann = 1 kg uansett varmen.

Les også:

Legg igjen en kommentar