Hvordan beskjære et plommetre, morelltre og kirsebærtre

Både plommetrær, morelltrær og kirsebærtrær er trær av typen som lager steinfrukt, og har en nesten helt lik måte å bli beskjært på. Man skal ikke være like hardhendt med beskjæringen av denne typen trær sammenlignet med når man beskjærer epletreet, men det er likevel viktig å gå over treet årlig.

Man kan beskjære plommetrær, morelltrær og kirsebærtrær på høsten, og her kutter man kun små greiner som vokser rett opp eller rett ned (siden disse ikke kan bære frukter). Unngå skjære vekk store greiner, og la treet få beholde den naturlige formen sin. Fjern døde eller syke greiner gjennom hele sommeren. Aldri skjær mer enn du må!

Kirsebærtre

Med disse steinfrukttrærne er det jevnt over anbefalt å være forsiktig med beskjæringen. Ta heller for lite enn for mye, for det er sjeldent at greinene vokser seg ut av kontroll på samme måte som de kan gjøre når man har eple- eller pæretrær i hagen. Det er faktisk en viss risiko for at hele treet dør om du beskjærer det for hardt, spesielt om du går løs på beskjæringen på våren og tar litt for mye.

Akkurat morelltrærne bør man også beskjære på toppen av treet for å begrense hvor høye de blir. I praksis kan disse fort bli 20 meter høye om de får lov, så det kan være greit å sette en makshøyde om du klipper treet ned til hvert år med mindre du er glad i å bruke stige når du plukker bær.

Må du egentlig beskjære treet?

Hvis du er usikker på om du egentlig trenger å beskjære plommetreet, morelltreet eller kirsebærtreet er svaret 99 % sikker at du ikke trenger det. Det er ingenting i veien med å la være å beskjære treet et år eller to, og heller beskjære det kun når det er nødvendig.

Les også:

Legg igjen en kommentar