Hvordan beskjære epletre

Hvis man ønsker at epletreet sitt skal produsere mest mulig frukt, er det faktisk viktig å beskjære det. Uten beskjæring vil det vokse seg utover i alle mulige retninger, og ikke være et spesielt godt frukttre. Det er heldigvis enkelt å beskjære epletrær, og med noen enkle grep kan man øke epleproduksjonen ganske mye på kort tid.

For å beskjære epletrær bær man starte med å fjerne store greiner som henger ned mot bakken, og strekker seg høyt i været. Man vil jo helst ha greiner som er innenfor en høyde man kan nå eplene. Sørg for at store, tunge greiner som blokkerer for solen til greinene under fjernes, og skjær dem helt ved stammen. Ideelt sett skal det være godt med lys på alle greinene til epletreet, selv nært stammen.

Ved å fjerne disse store greinene som blokkerer lys for de underliggende fruktgreinene vil du få epler som får mer lys. Det betyr søtere og flere epler, og et epletre som faktisk gir deg skikkelig gode epler.

Epler i en falt bøtte

Utenom å fjerne disse store greinene som blokkerer lys er det ikke så mye annet å ta høyde for. Det er bare å lage den formen på epletreet man måtte ønske. Grunnen til at vi anbefaler å ta greinene som henger veldig lavt er at disse har en tendens til å knekke etter hvert som de får frukter, og at greiner som henger ofte kommer i veien for gressklippere og lignende.

Selve beskjæringen bør gjøres tidlig på våren før treet har begynt å vokse skikkelig for sesongen, men det er viktig at nattetemperaturen er over 0 grader. Det frarådes å beskjære dem på høsten, da treet har lagret energi i grenene på dette punktet, og kan være avhengig av denne for å klare seg godt gjennom vinteren. Samtidig er det nokså stor risiko for ulike sykdommer om man beskjærer treet seint på høsten.

Se etter den naturlige formen på epletreet

Epletrær er jo som trær flest, og en godt tips hvis man er usikker på hvor man skal beskjære treet er å gå et lite stykke unna og se på formen. Man ser raskt hvilke greiner som stikker seg ut, og ikke helt passer inn. Her kan du også vurdere hvilken form du vil ha på epletreet ditt, og beskjære det for å få denne formen.

Les også:

Legg igjen en kommentar