Det er mange som drømmer om å ha en papegøye i fangenskap, og det første mange lurer på er om det i det hele tatt er lov med papegøyer i fangenskap her i Norge.

I utgangspunktet er det lov med de aller fleste papegøyer her i Norge, men det er noen unntak. Dersom arten er kjøttetende er den ulovlig å holde i fangenskap. Den eneste arten det gjelder er den såkalte keapapegøyen (Nestor notabilis).

I tillegg er det sterke begrensninger mot å importere papegøyer som er utrydningstruet. Om man skal ta disse inn fra utlandet trenger man god dokumentasjon, og CITES-erklæringer. Om du kjøper papegøyen fra en norsk oppdretter slipper du som oftest å styre mye med dette.

Gulvingerødara.

Så kort fortalt er det lov å holde så godt som alle papegøyer i fangenskap i Norge.

Til tross for at det er lov, er det langt ifra noe alle bør gjøre. Å eie en papegøye er flere hakk mer krevende enn å ha hunder, og de lever i tillegg gjerne 80+ år, så det er en forpliktelse som ofte kan vare livet ut for menneskene. Vi anbefaler å bruke veldig mye tid på å undersøke hva som kreves av papegøyehold før man skaffer seg en!

Les også: