Er det påbudt med belte i traktor? Forklart.

Her i Norge er det generelt sett veldig strenge regler for bruk av belte når man er i et kjøretøy, men hvordan er det egentlig med traktor?

Til tross for hva mange kanskje tror, er det er generelt påbud med belte i traktor. Dette gjelder både når du er på et privat jorde så vel som når du kjører traktoren på offentlig vei.

Man kan nemlig ikke unngå å bruke belte selv om man bare kjører rundt på privat eiendom, for etter 1. juli 2020 er det et generelt påbud over hele landet.

Traktor på jordet må også ha setebelte.

Det finnes derimot et par unntak for når man ikke er pålagt å ha på belte i traktor:

 • Hvis man kjører på et islagt vann.
 • Hvis man gjør en jobb hvor man hele tiden må gå inn og ut av traktoren.

Utenom dette må man ha på belte hele tiden, og kan i verste fall få bot på lik linje med om man ikke har på belte i en personbil.

Les også:

2 kommentarer om “Er det påbudt med belte i traktor? Forklart.”

 1. Jeg kan godt forstå at denne plikten ble introdusert. Det har skjedd noen forferdelige ulykker fordi folk ikke har brukt bilbelte. Men er det en presis regel for hva det vil si å «gjøre en jobb hvor man hele tiden må gå inn og ut av traktoren»?

  Svar
  • Hei, Max.
   Nei, det er ingen presise regler for det per nå. Jeg tipper det blir avklart via rettspraksis i fremtiden en gang. Frem til da må man tyde loven etter beste evne, så får man vurdere det selv når man jobber med traktoren.

   Svar

Legg igjen en kommentar